Datum objave: 01. Ožujak 2022

ŽELIMO MIR / Šibenčanke i Šibenčani dižu glas protiv rata. Europski narodi žele mir! Sad!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kulturna udruga "Fotopoetika", Šibenska udruga mladih Š.U.M., Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" i udruga mladih "Mladi u EU" pozivaju građane Šibenika da podrže mirna okupljanja na šibenskoj Poljani, u srijedu (2. ožujka 2022.) u 17 sati i 30 minuta u subotu (5. ožujka 2022.) u 11 sati i 30 minuta koja organiziraju u svrhu zagovaranja kulture mira, kao kritika militarizaciji društva, kritika postojećeg stanja u Ukrajini i zaoštravanja odnosa među narodima na području europskog kontinenta.
-Kroz okupljanje želimo ukazati na ono što nas povezuje - kaže se u priopćenju. - Imamo puno više razloga za suradnju, dijalog i mir nego za rat, sukobe i antagoniziranje među narodima. Nijedan rat ne stvara pobjednike, ali stvara nemjerljive gubitke. Razara narode, uništava zajednice, produbljuje razlike i osiromašuje u svakom smislu. Zbog toga, apeliramo na kulturu dijaloga i mira, mirno rješavanje svakog sukoba. Korak prema međusobnom poštivanju i uvažavanju je razumijevanje zajedničke kulturne baštine i ostavštine i kulture općenito. Kultura, pa tako i književnost neodvojivi je dio naše svakodnevice i nepresušni izvor zajedničke identifikacije.  Tekstovima ruskih i ukrajinskih književnica i književnika, ukazat ćemo na zajedničke prostore međusobnog dijaloga, pozivajući sve još jednom na odustajanje od destruktivnih ideja i činjenja. Poučeni tragičnim iskustvima nasilnih povijesti znamo u kojem smjeru ide još jedan rat. Europski narodi žele mir! Sad!
Nakon inicijalnog okupljanja na Poljani, organizatorice skupa Snježana Klarić i Maja Šintić, pročitat će Apel za mir, a potom će čitat će čitati tekstove iz djela ruskih i ukrajinskih književnica i književnika te pozvati građane da im se pridruže u čitanju i slanju poruka mira te tako makar simbolički, dići glas protiv rata koji je kao rješenje nedopustiv. 

Snježana Klarić,  KU Fotopoetika, 098 915 11 42       
Maja Šintić, Š.U.M. 098 955 5029

Naslovna ilustracija: "Poster mira" Jan Cahunek, Varaždin, 2019.

Iz kategorije: Vijesti