Datum objave: 01. Ožujak 2022

KORONA / Korona se povlači. Ublažavaju se zabrane okupljanja, ukidaju se obvezno testiranje i COVID potvrde.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Korona se (izgleda) povlači, epidemija jenjava, a broj oboljelih je iz dana u dan sve manji. Sukladno tomu Nacionalni stožer donio je odluku o ublažavanju epidemioloških mjera do 31. ožujka 2022. godine. Konkretno ukinute su mjere zabrane okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru te obveznog testiranja kao i predočavanje COVID potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.
Odluka o okupljanjima ublažena je tako da je od 1. ožujka na otvorenim prostorima moguće okupljanje 100 osoba umjesto dosadašnjih 50, a u zatvorenim prostorima 50 umjesto 25 osoba.

Ublažene mjere koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski i prelazak granica produžene su do 31. ožujka.

Ublaženi su uvjeti i za održavanje dopuštenih okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje CVID potvrda. Dosad su se takva okupljanja mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a sada suglasnost više nije potrebna.

Na sportskim natjecanjima, ukida se ograničenje maksimalnog broja gledatelja na otvorenom, a u zatvorenom je moguća 50-postotna popunjenost tribina umjesto dosadašnjih 20 posto.

Prestaje važiti mjera obveznog testiranja na COVID-19 i predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

OVID potvrde i dalje vrijede u ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, dok ih više ne treba predočiti, primjerice, prilikom ulaza u poštu.

Iz kategorije: Vijesti