Datum objave: 02. Ožujak 2022

OPREMA AUTOBUSNIH STAJALIŠTA / HT izrađuje info zaslone po idejnom rješenju Ante Grcića Filipovića

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i Siniša Majdenić, direktor Odjela za prodaju srednjim poslovnim korisnicima Hrvatskog Telekoma, potpisali su danas u Uredu gradonačelnika Ugovor o nabavi info zaslona za autobusna stajališta u gradu Šibeniku.

Hrvatski Telekom ovim se ugovorom obvezao na 17 lokacija u gradu Šibeniku postaviti moderne informativne zaslone na totemima koji će korisnicima javnog gradskog prijevoza pružati sve potrebne informacije o kretanju i dolasku autobusa na pojedinu postaju. Osim što će biti jako funkcionalni, novi totemi bit će izrađeni i po najnovijim ekološkim normama, jer će koristiti „paper ink“ tehnologiju, koja troši puno manje električne energije od klasičnih LCD zaslona. Info zasloni će se napajati putem javne rasvjete.

„Riječ je o nastavku kompleksnog i velikog posla u koji se Grad Šibenik upustio, a konačni cilj je vlastita komunalna tvrtka za autoprijevoz. Ogroman dio projekta je odrađen, završena je naša Poljana s podzemnom garažom kao logističkim centrom, a u tijeku je proces nabave novih 11 autobusa. Namjera nam je dobiti suvremeni i kvalitetan gradski komunalni prijevoz, a dio cjelovitog projekata su i moderne, digitalno prilagođene autobusne postaje s digitalnom opremom i totemima, primjerene vremenu u kojem živimo. Suvremeni info zasloni nosit će prepoznatljiv identitet Šibenika, na što smo ponosni“, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta rekao je kako vrijednost ugovora s PDV-om iznosi 1.542.367,50 kuna. Hrvatski Telekom ugovorom se obvezuje u roku od 90 dana od potpisa ugovora dostaviti ogledni primjerak i radioničke nacrte, dok bi isporuka preostalih info zaslona trebala biti odrađena u roku od 150 dana od potpisa ugovora. Podsjetimo, riječ je o aktivnostima u sklopu EU projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ u sklopu kojeg je već sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani, a nabavlja se i 11 novih niskopodnih autobusa za javni gradski prijevoz.

„Digitalizacija gradova nužan je preduvjet za kvalitetniju i održiviju budućnost i stoga smo ponosni što je Hrvatski Telekom prepoznat kao pouzdani partner hrvatskih gradova u njihovoj pametnoj transformaciji. Naša rješenja za pametne gradove ključan su iskorak u izgradnji digitalnog društva pri čemu nas i ovaj ugovor potpisan s gradom Šibenikom danas, dodatno približava našem cilju – povezati sve s mogućnostima koje pruža digitalizacija“, rekao je Siniša Majdenić, direktor Odjela za prodaju srednjim poslovnim korisnicima Hrvatskog Telekoma.

Prototip novog totema već je postavljen na autobusnoj postaji na Baldekinu. Osmislio ga je šibenski dizajner Ante Filipović Grčić, koji je inspiraciju pronašao u davnoj prošlosti šibenskog kraja. Naime, grafički uzorci koji će biti primijenjeni na totemima inspirirani su motivima drevne danilske kulture.

„U samom dizajnu bilo je nekoliko bitnih zadataka. Prvi je bio spriječiti veliko svjetlosno zagađenje, što smo postigli novom tehnologijom, a u drugom smo odlučili velike informacijske stupove smanjiti na minimum, naročito zbog kontakta sa starom gradskom jezgrom. Što se tiče samog vizualnog dijela totema, iskorišteni su elementi danilske kulture, stari sedam tisuća godina, koji će biti raspoređeni u pet različitih varijanata boja i uzoraka“, objasnio je Filipović Grčić.

Novi totemi s info zaslonima bit će posve kompatibilni s ostalim rješenjima u sklopu ovog projekta. Podsjećamo, u drugom, odvojenom postupku javne nabave koju je proveo Gradski parking, Hrvatski Telekom dobio je i zadatak izrade prometne aplikacije za pametne telefone koja će omogućiti praćenje informacija vezanih uz javni gradski prijevoz.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi poduzeće Gradski parking d.o.o s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 HRK, od kojih se 73.801.381,09 HRK planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 HRK iz sredstava korisnika.

Iz kategorije: Vijesti