Datum objave: 03. Ožujak 2022

Javna ustanova „NP Krka“ nastavlja radove na uređenja dijela obale i pristaništa za turističke brodove u Skradinu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Javna ustanova "Nacionalni park Krka", kaže se u službenom priopćenju, nastavlja radove na izgradnji prve faze pristaništa za turističke brodove vrijednog šest milijuna kuna kojim će se urediti 145 m skradinske obale. Nakon izgradnje čvrste obale, odnosno završetka prve faze projekta, pristupit će se sidrenju pontona za privez turističkih brodova, čime će cijeli projekt biti završen.
Radovi u sljedećem razdoblju, priopćila je JU "NP Krka" vezani su za uređenje obale između dvaju pristaništa. Budući da je zbog izmještanja instalacija potrebno privremeno zatvoriti gradsku prometnicu na tom polukružnom dijelu, vrijeme izvan turističke sezone najpogodnije je za realizaciju planiranih zahvata. Zbog izvođenja radova bit će prekinuta komunikacija prema skradinskoj rivi iz pravca Šibenske ulice, pa će se na nju i u cijeli zapadni dio Skradina moći doći samo obilaznim putom, cestom Rokovača – Skorići.
Osim vizualnog poboljšanja, novom šetnicom osigurat će se dodatna stabilnost gradske rive i znatno smanjiti gužve u ljetnim mjesecima kad veliki broj domaćih i stranih posjetitelja čeka izletničke brodove za glavni vodeni ulaz na Skradinski buk, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Kako bi se tijekom rekonstrukcije osigurala maksimalna zaštita okoliša, ali i očuvala autentična vizura Skradina, JU „NP Krka“ za ovaj je projekt angažirala uglednog šibenskog arhitekta Tomislava Krajinu, koji je izradio arhitektonski projekt, dok je za izradu građevinskog dijela projekta zaslužna tvrtka Obala d. o. o. iz Splita. Završetak svih radova planiran je za lipanj 2022.

Radovi na izgradnji nastavljaju se iako su građani Skradina nezadovoljni tim projektom kojeg smatraju neprimjerenim i megalomanskim. Peticiju protiv gradnje pristaništa potpisalo je 295 građana od oko 400 punoljetnih žitelja Skradina.

Iz kategorije: Vijesti