Datum objave: 04. Ožujak 2022

MARIO KOVAČ PREDLAŽE / Ukinimo u Šibeniku prirez, rasteretimo građane i poduzetnike kako to rade u Bjelovaru, Čakovcu, Sv. Nedjelji

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradski vijećnik Domovinskog pokreta Mario Kovač predlaže Gradskom vijeću izmjene i dopune Odluke o porezima Grada Šibenika odnosno ukidanje prireza čime bi se donekle rasteretili građani i gospodarstvo te povećala potrošačka moć.

"Najavljeno i sad potpuno izvjesno poskupljenje energenata u Republici Hrvatskoj, opterećeno najnovijim ratnim zbivanjima na teritoriju Europe (ruska invazija na Ukrajinu) što će tržište energenata dovesti do novog maksimiranja cijena nafte, plina i električne energije posve će sigurno utjecati na standard građana u Republici Hrvatskoj pa konzekventno tomu i građana Grada Šibenika. Naime, drastičan porast cijena energenata nužno dovodi do poskupljenja živežnih namirnica, prometnih usluga, i općenito porast cijena svih proizvoda čija je cijena proizvodnje usko vezana uz cijenu energenata. Moje je mišljenje kako smo mi , gradski vijećnici, dužni voditi brigu o razini kvalitete života naših građana barem u onoj mjeri koju nam omogućavaju zakonima utvrđene ovlasti jedinica lokalne samouprave”, kaže Mario Kovač.

Prihvaćanjem tog prijedloga Grad Šibenik bi postigao najmanje dva cilja . Oslobađanjam 9,4 milijuna proračunskih kuna što čini 2,2 posto proračunskih prihoda, povisile bi se, istina ne znatno, neto plaće zaposlenih na administrativnom području Grada Šibenika. Navedena bi sredstva bila „upumpana“ u potrošnju i što je vrlo važno, jedan zamjetan dio tih sredstava bi završio u blagajnama mikro te malih poduzetnika i obrtnika koji su slijedom dugoročne pandemije bili i još su uvijek u vrlo teškim poslovnim okolnostima, a recentna geopolitička trvenja najavljuju novu ekonomsku krizu.

Uidanjem prireza Grad Šibenik bi postao atraktivniji investitorima u proizvodnju i proizvodna radna mjesta jer bi zaposlenik za iznos iste bruto plaće primao „na ruke“ veći iznos nego do sada i time bio zadovoljniji, a što bi posredno utjecalo na smanjenje troškova poslovanja. Ta okolnost bi mogla, između ostalog, našu Industrijsku zonu „Podi“ učiniti dodatno atraktivnom za proizvodne investicije. Egzistenciju naših građana na najbolji način podržavamo stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih , kvalitetnih , radnih mjesta.

Generalno, odustajanje od prireza jest olakšavanje pozicije svima koji žive od svojega rada, a za vlasti u manjim gradovima ukidanje prireza može biti i instrument privlačenja stanovništva kao i poduzetničke aktivnosti. U pravilu nema straha da će se ukidanjem prireza izgubiti prihodi iz razloga što se povećanjem potrošnje i oslobađanjem od prireza stvara potencijalno nova gospodarska aktivnost. Vrlo je važno ukazati i na činjenicu da je struktura šibenskog gospodarstva, realno govoreći, slaba a svako opterećenje ionako slabog poduzetništva prirezom još više umanjuje potencijal nekog područja za pokretanje novih poduzetničkih aktivnosti”, ističe Kovač koji je siguran u to da se izostanak prihoda od prireza u Šibeniku može kompenzirati u proračunu rastom prihoda od poreza na dohodak slijedom novih zapošljavanja, a treba računati i na novcem iz europskih ali i nacionalnih fondova te racionalizacijom organizacije upravnog aparata.

Najbolji primjeri dobrih odjeka ukidanja prireza su svakako Grad Čakovec, Grad Bjelovar koji su prema medijskim napisima ostvarili povećanje proračunskih prihoda poslije donošenja odluke o ukidanju prireza. Na popisu su još susjedne Vodice, Sinj, Valpovo, Ilok, te Sveta Nedelja koja je , između ostalog, i svojom poreznom politikom privukla veliku investiciju „Rimac automobila“.

 

Iz kategorije: Vijesti