Datum objave: 07. Ožujak 2022

CIJENE GORIVA / Hrvatska je zamrznula cijene goriva, a Njemačka ih mijenja 38 puta dnevno

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska i Njemačka imaju oprečno drukčiju taktiku hrvanja s rastom cijena goriva. Hrvatska pokušava smanjiti štete i održati socijalnu sigurnost zamrzavanjem cijena. S druge strane Njemačka je uvela dnevnu dinamiku promjena cijena goriva te ih na crpkama prilagođava i mijenja 38 puta dnevno striktno prateći pad i rast cijena nafte na svjetskom tržištu. Nijemci su izračunali da cijene goriva nisu iste u svako doba dana te da dinamično ovise o ponudi i potražnji. Da bi se vozačima omogućilo da kupe jeftinije gorivo tiskani su vodiči s uputama gdje se i u koje doba dana gorivo prodaje po nižim cijenama. Pedantni Nijemci izračunali su da najpovoljnije kupovati gorivo između 9 i 10 sati, između 12 i 13 sati i između 15 i 16 sati te između 20 i 21 sat.
Njemačka, dakle ne zamrzava cijene goriva i suzdržava se od državnih intervencija na tržištu, ali je prodavače obvezala na trenutne promjene cijena na više ili na niže ovisno o nabavnim cijenama nafte.
U Hrvatskoj sistem intervencija države za sada funkcionira, ali sasvim sigurno nije održiv. Budući da nema gotovo ni minimalnih izgleda da bi u dogledno vrijeme moglo doći barem do stabilizacije cijena nafte na sadašnjoj razini jedine iduće mjere koje Vladi stoje na ra
spolaganju su one već viđene - štednja, restrikcije, par - nepar, bonovi...

Iz kategorije: Vijesti