Datum objave: 10. Ožujak 2022

PODIZANJE OBALE U DOCU / Ista pitanja isti odgovori - nema gradnje stanova, parkirališta i komercijalnih vezova

Diana Ferić
Diana Ferić

Prihvaćanje Dopuna Detaljnog plana uređenja Pekovca, koji se mijenjao zbog projekta sprječavanja plavljenja obale u Docu, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika isprovociralo je ista pitanja koja se nameću otkako se u to krenuloa to je omogućava li se time gradnja stanova i parkirališta na lokaciji ispod OŠ “Jurja Dalmatinca” i uvođenje nautičkih, komercijalnih vezova u Docu na uštrb domicilnog stanovništva. Na to je danas prvi ukazao vijećnik Domovinskog pokreta Mario Kovač

Ono što je po mom mišljenju bitno je planirana stambena gradnja ispod škole koja se vuče iz Generalnog urbanističkog plana. Bila bi šteta da do nje dođe. Gradonačelnik je obećao da tu neće biti gradnje. Zašto se ona planira jer ako se planira može se i dogoditi. Da netko sutra preda zahtjev morao bi dobiti lokacijsku građevinsku dozvolu. Ne bih volio na tom potezu vidjeti ni suhi dok za brodova koji zaklanja pogled na najljepši dio Šibenika. Bi li u Veneciji napravili parkiralište brodova ispred crkve svetog Marka. Ni Splićani nisu napravili zimski parking za brodove ispred Dioklecijanove palače. To je koridor Grada Šibenika prema budućim uređenim Batiželama I ne bi ga se smjelo ničim opterećivati”, kazao je Kovač.

Odmah je odgovorila Madlena Dulibić Roša, pročelnica Odjela za korištenje prostora koja je istaknula ono što tvrdi od početka.
“Po tisućiti put ponavljam- nikakve gradnje stambenog objekta ispod škole u Crnici neće biti. To je predviđeno Generalnim urbanističkim planom Grada Šibenika 2008. godine, ali to sada nismo mogli izbaciti jer nije bilo u obuhvatu dopuna ovog detaljnog plana. Izmjene dopune Plana nisu bile cjelovite. Mi ćemo to promijeniti u izmjenama GUP -a. Predmet ovih dopuna bilo je samo stvaranje uvjeta za rješavanje plavljenja Doca i ovim dopunama predviđa se samo taj komunalni zahvat . Nema govori niti o nautičkim vezovima već samo komunalnim vezovima za brodice domicilnog stanovništva. Ovdje se radi samo o komunalnom vezu domicilnog stanovništva. Ne znam kako to više objasniti da bi javnost povjerovala jer neki više vjeruju nekima koji su nedovoljno obrazovani I neuki nego stručnjacima. Predviđen je samo komunalni zahvat da se ljudi spase od pajanje nakon svake kiše svake plime zbog čega trpe silnu ekonomsku štetu”, kazala je. Gradonačelnik Burić je kratko ponovio: “Nikakvih garaža, stanova, lukobrana i nautičkih vezova u Docu neće biti!”

Rikard Marenzi, vijećnik s NL Stipe Petrina nakon toga je ustvrdio kako su takva retorika I takva objašnjenja nedostajala u prijašnjim raspravama o toj temi.

“Najveća zamjerka je bila što se mijenja status iz luke lokalnog značaja u županijsku luku otvorenu za javni promet. Isto tako je dalje neizvjesno hoće li brodice, nakon što se proširi obale izmjesti mandroč biti izložene jakom jugu. Nemamo potvrde da će se ovim zahvatom riješiti problem plavljenja i fekalnih voda”, nabrajao je Marenzi.
Madlena Dulibić Roša je na to kazala kako ona nije za to stručna, ali da je izrađena studija s elementima vjetrovalne klime u kojoj stoji da jugo neće stvarati problem brodicama na vezu.
U raspravi su sudjelovali i Tonči Restović (SDP) i Branko Kronja (NL Stipe Petrina).

Na kraju su Dopune DPU Pekovac prihvaćene većinom glasova.

Iz kategorije: Vijesti