Datum objave: 11. Ožujak 2022

POSLOVANJE HNK U ŠIBENIKU / Ravnatelj Bilić nagomilao administraciju, neke su službe brojnije od onih u Gavelli

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradsko vijeće potvrdilo je Jakova Bilića za ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. To mu je drugi mandat, a ovaj put bio je jedini kandidat za tu funkciju.

Zanimljivi su podatci o njegovom radu u prvom mandatu koje je na sjednici Gradskog vijeća iznio Mario Kovač, vijećnik Domovinskog pokreta. Upozorio da su se u tom razdoblju rashodi za plaće povećali, a smanjili se oni za produkciju, što je osnovna djelatnost kazališta. Broj administrativnog  osoblja je porastao, a glumaca je manje.
„Kada se uđe u analizu godišnjeg budžeta kazališta i kada se taj budžet usporedi s recimo zadnje dvije godine mandata gđe Maje Trlaja onda možemo doći do zanimljivih zaključaka. Tako su ,primjerice, troškovi plaća u budžetu za 2017. godinu, za ravnateljstva Maje Trlaja, iznosili 1.835.000 kuna, a troškovi kazališnih programa su iznosili 1.304.000 kuna. U 2021. godini imamo troškove plaća na razini od 2.800.000 kuna, a troškovi kazališnih programa su na razini 1.087.000 kuna. Dakle u pet godina troškovi plaća su porasli za gotovo milijun kuna,  a troškovi kazališnih programa pali za nešto više od 200 tisuća kuna. Evidentno je kako je, ako pratimo kretanja visine kazališnog proračuna, gospodin Bilić na raspolaganju imao veći proračun od svoje prethodnice, ali su iznosi sredstava za kazališne programe, dakle predstave , produkciju za ono što je primarna djelatnost kazališta sve manji.Kontrarno tomu sredstva za plaće su svake godine sve veća”.

Kovač se pozabavio i sa strukturom zaposlenih i došao do zanimljivog zaključka Od početka mandata Jakova Bilića zaposleno je devetoro novih ljudi, no među njima nije niti jedan glumac ili glumica. Nedavno su otvoreni novi natječaji ponovno za popratne djelatnosti, za radna mjesta scenski radnik-rekviziter i stručni suradnik za marketing. Na web stranici stoji kako glumački postav broji četvero glumaca između kojih je i ravnatelj Bilić, ali ga nema niti u jednoj podjeli uloga u predstavama koje se igraju ili su u premijernoj najavi u kazalištu osim u predstavi „Kako je počeo rat na mom otoku“ koja je nastala u mandatu Maje Trlaje. Orjana Kunčić koja je navedena kao glumica više ne glumi u predstavama , osim u jednoj , a pojavljuje se u ulozi režisera i dramaturga. Kovač zaključuje i da sve to navodi da se u toj gradskoj ustanovi pribjegava prokušanom receptu zbrinjavanja podobnih kadrova.
Stanje u šibenskom teatru usporedio je s puno većim kazalištem, zagrebačkom Gavellom. Ta kazališna kuća ima 44 glumca a u administraciji rade četiri osobe i to u marketingu, promidžbi i prodaji te jedna osoba u produkciji i jedna tajnica. U HNK u Šibeniku imamo u administrativnom osoblju čak dvije tajnice,u marketingu 3 osobe a otvoren je natječaj za četvrtu, u računovodstvu četiri osobe, u produkciji jedna osoba,  dakle 11 zaposlenih prema samo četvero glumaca. Založio se zbog svega toga za promjene u poslovnoj politici šibenskog kazališta.
Jakov Bilić je pokušao opravdati takvu situaciju ne baš uvjerljivim argumentima od toga da su osuđeni na brojna gostovanja pa im treba uz ostalo i vozač i vozilo, da imaju MDF – koji je praktički druga institucija, da je potrebno predstave koje rade posebno promicati pa zato imaju toliko ljudi u marketingu i slično
„ Ne znači profesionalno kazalište zaposliti pet glumaca i imati ih na plaći. Treba za to imati tehničku podršku. Točno je da su plaće otišle gore u mom mandatu i zato sam zahvalan gradskoj upravi. Kazalište ima dvije tajnice jer je jedna tajnica ravnatelja, a druga je i pravnica koja za MDF- kada izrađuje i po nekoliko stotina ugovora. Kada sam preuzeo kazalište bilo je 27 zaposlenika, a sada ih je 30. Neki su otišli, nekima sam rekao doslovno, 'oćeš raditi ili nećeš'. Sada su došli neki klinci koji žele ozbiljno raditi”, ustvrdio je, pravdao se repovima iz prošlosti kojih se, kao riješio da bi na kraju zaključio :„ Do sada se puno novaca trošilo na najmove pa smo išli logikom 'ajmo to radije kupiti'. Razumijem kritičare, ali kazalište više ne služi privatnim interesima nego je okrenuto da se stavi u službu javnog sektora”.

Vijećnika Nove ljevice Ivana Slavicu zanimalo je kako to da se još ne zna je nestalo 2,5 tone goriva iz spremnika centralnog grijanja HNK u Šibeniku, a odgovor je bio urnebesan 
„Kada je do mene došla informacija da imamo problem s gorivom, moje prvo pitanje je bilo kako je moguće da goriva nema. Tvrtke koje su radile servis zaključile su da gorivo nije iscurilo, a DORH je nakon istrage rekao da tu nema elemenata kaznenog djela. Moja reakcija na to je bila da sam iščupao kotao”, kazao je Jakov Bilić na sjednici Gradskog vijeća na kojoj ipak nisu svi dignuli ruku za njegov novi mandat.

FOTO: Šibenik.hr

Iz kategorije: Vijesti