Datum objave: 16. Ožujak 2022

OBNOVA DVOJNOG BEDEMA / Naručena istraživanja i konzervatorski elaborat za Dolački bedem

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski restauratorski zavod s Gradom Šibenikom potpisao ugovor vrijedan 125 tisuća kuna za izradu elaborata za obnovu dvojnog bedema u Docu.

Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik je izvodio konzervatorsko-restauratorske radove obnove na Zapadnom ili Dolačkom bedemu vrijedne 720 tisuća kuna od čega je preko Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

Radovi su se odvijali sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku i obuhvatili su mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

Sukladno željama gradskih vijećnika, ovaj dio povijesne baštine Šibenika će se pokušati dodatno turistički valorizirati. U tom cilju je Grad Šibenik s Hrvatskim restauratorskim zavodom potpisao ugovor o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i izradi konzervatorskog elaborata, vrijedan 125 tisuća kuna.

'Šibenik je u prošlosti je bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz same 4 tvrđave, fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika. Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. Uspješno smo revitalizirali 3 tvrđave koje su pod ingerencijom Grada, a sada ćemo isto pokušati i s drugim, manjim, ali vrijednim dijelovima naše bogate povijesne baštine.', kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Isporuka ugovorene dokumentacije se očekuje kroz 6 mjeseci.

Iz kategorije: Vijesti