Datum objave: 18. Ožujak 2022

SOLIDARNOST I PODRŠKA / Hrvatski vatrogasci zajednica izrazili podršku svojim kolegama u Ukrajini i poslali im pomoć.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska vatrogasna zajednica izrazila je podršku svojim ukrajinskim kolegama i poslala im značajnu materijalnu pomoć.
Snimke razorenih gradova, ozlijeđenih i stradalih građana postale su, nažalost, naša stvarnost koja je ozbiljno narušila sigurnost čitave Europe - kaže se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice. - Samo do sada je nastradalo nekoliko tisuća ljudi, od čega više od stotinu djece. Granatirane su odgojne ustanove, bolnice, stambeni objekti, ali i građani u redu za hranu ili u pokušaju da u konvojima izađu iz okupiranih gradova. Uz vojsku i ostale žurne službe, na prvoj crti obrane okupirane Ukrajine nalaze se i vatrogasci. Uz gašenje požara na objektima pogođenim projektilima, vatrogasci svakodnevno traže i izvlače zatrpane osobe ispod ruševina te pomažu u njihovoj evakuaciji, i sami se izlažući pogibelji. Prema pisanjima ukrajinskih izvora, samo do sada je ozljeđeno tridesetak vatrogasaca, a život je izgubilo njih 12.
Hrvatska vatrogasna zajednica svojim je kolegama iz Ukrajine, u sklopu žurne pomoći, odmah poslala vatrogasnu opremu u vrijednosti od 400
00 kuna - zaštitne vatrogasne kacige, zaštitne čizme, vatrogasne D cijevi, radne cipele, vreće za poplave, zaštitna odijela, vreće za spavanje, pumpe za vodu, motorne pile, reflektore za rasvjetu i naprtnjače. Hrvatski vatrogasci izražavaju podršku svojim ukrajinskim kolegama, spremni pomoći u ovim kriznim trenucima.
Vatrogasci Hrvatske - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, - još se prisjećaju svojeg angažmana u Domovinskom ratu gdje su, pod topničkim i zrakoplovnim napadima, dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici. I tada su brojni vatrogasci izgubili svoj život spašavajući druge, a uništena su vatrogasna spremišta, domovi i nekoliko stotina vatrogasnih vozila. Svi smo svjesni kako u ratnom vihoru uvijek stradaju nevini, a oporavak od ratnog razaranja traje godinama, pa i desetljećima. U ovim teškim trenucima poručujemo narodu Ukrajine i našim ukrajinskim kolegama – hrvatski vatrogasci su uz vas.

Iz kategorije: Vijesti