Datum objave: 22. Ožujak 2022

KAO NEKADA / Udruga Argonauta predlaže postavljanje javnih česma u Vodicama, Murteru i Tisnom

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonautapredložila je Gradu Vodicama te Općinama Murter – Kornati i Tisno postavljanje jednog ili više punktova za besplatnu pitku vodu u Vodicama. To bi, kažu, bio i jedna od načina njegoavnja tradicije Vodica jer se u himni Grada Vodica kaže da je voda Gradu darovala ime, On se razvio u neposrednoj blizini izvora žive vode pa iako o tome nije vođena precizna statistika, Vodice su imale preko 500 bunara od kojih je na žalost više od polovice njih zatrpana. O

Neki od argumenata kojima želimo skrenuti pozornost na inicijativu postavljanja javnih česmi su da javne česme (špine) predstavljaju komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard i dio su urbane tradicije mediteranskih gradova, potom izuzetno su važne u smanjenju korištenja plastične ambalaže na svim plažama pa tako i vodičkim je, na žalost, plastični otpad postao uobičajena pojava”, kažu u toj udruzi.

Europska komisija je 2018. godine izdala preporuku da se postavljaju pa se uvođenjem javnih česmi te sredine približavaju europskom civilizacijskom standardu. - voda je javno dobro i ljudsko pravo.

U svojoj inicijativi navode i niz prijedloga kako bi te česme trebale izgledati te da je potrebno organizirati kampanje kako bi ih se popularisziralo i učinilo vidljivim.

Ekološki aspekt Javne česme uvelike doprinose smanjenju plastične ambalaže koja predstavlja jedan od najradikalnijih zagađivača svjetskih vodenih masa. Uvođenjem javnih česmi destimulira se upotreba jednokratne plastike, odnosno doprinosi i razvoju svijesti o vodi kao javnom dobru i ljudskom pravu. Turistički potencijal i promocija Vodica kao grada pitke vode Punktove s besplatnom pitkom vodom treba predstaviti kao nešto pozitivno, napredno i sigurno čime se i bitno podiže komunalni standard , stoji u toj inicijativi.

Iz kategorije: Vijesti