Datum objave: 22. Ožujak 2022

RADIONICA U NP KRKA / Svjetski dan voda u NP „Krka“ obilježen je s najmlađim čuvarima prirode

Diana Ferić
Diana Ferić

Kreativna radionica o procesima kruženja vode u prirodi održana je s učenicima drugih i trećih razreda Osnovne škole Jurja Dalmatinca – Područne škole Bilice na prekrasnom lokalitetu uz obale Visovačkog jezera,u povodu Svjetskog dana voda, priopćili su iz JU NP Krka. 

 

Ograničeni resursi vode, elementa nezamjenjiva za život na Zemlji, ugroženi su zbog neodgovarajućeg upravljanja. Procjenjuje se da čovječanstvo može koristiti samo 1 % slatke vode od ukupne količine vode na planetu. Voda ima osamdeset neobičnih svojstava koja su dijelom još uvijek enigma za znanost. Upravo kako bismo osvijestili važnost vode za živa bića, u dvosatnom druženju s edukatorima Nacionalnog parka „Krka“ na poučno-pješačkoj stazi od Stinica, kod otočića Visovca, prema Visovačkoj kući „Kuželj“ učenici razredne nastave PŠ Bilice naučili su više o ponašanju podzemnih voda u krškim područjima a od zadanih materijala napravili su kreativne filtre za vodu. Znatiželjna i ozarena dječja lica pomno su pratila radionicu, u kojoj se na slikovit i djeci prilagođen način govorilo i o tajnama krškoga podzemlja.

Naime, tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda je Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim. Krški tereni zauzimaju oko 20 % površine Zemlje, a u Hrvatskoj obuhvaćaju gotovo 50 % njezine površine. Karakteriziraju ih špilje, jame i površinski reljefni oblici koji zajedno tvore neobične i spektakularne krajobraze. Krška područja izvor su vode za oko 10 % svjetske populacije, staništa rijetkih, ugroženih i endemičnih pripadnika živoga svijeta, izvor znanja o našem okolišu, klimatskim promjenama i mineralnim resursima, ali i područja kulturne baštine kao rezultata života brojnih lokalnih zajednica u krškim područjima te važna posjetiteljska odredišta.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od toga šezdeset sedam na području Nacionalnog parka 'Krka'. Špilje dinarskog krša najbogatije su na svijetu po broju špiljskih vrsta, a 70 % njih su endemi Hrvatske. U speleološkim objektima Parka zabilježeno je preko stotinu sedamdeset svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP 'Krka' odnosno stenoendemi. Većina predstavnika špiljske faune strogo su zaštićene vrste, naglasila je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica te dodala: „Osim Oziđane pećine, špilje i jame NP 'Krka' nisu otvorene za posjećivanje upravo zbog zaštite staništa i svojti i cjelokupnog podzemnog ekosustava.

Speleološki objekti i krški krajobrazi vrlo su osjetljivi na onečišćenje, prekomjerno korištenje prirodnih resursa i prostora, uništavanje i loše upravljanje. Zato javnost treba upoznati s činjenicom da je podzemni svijet važan za opstojnost cjelokupnog života na Zemlji i ukazati na načine zaštite krških područja i odgovornog i održivog upravljanja njima.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka. Ideja za obilježavanje toga dana nastala je 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Izuzetno je važno posvetiti pozornost ograničenosti resursa pitke vode: čak petina svjetskog stanovništva nema pristup sigurnoj vodi zbog prekomjerna korištenja, neodgovarajućeg upravljanja i zagađenja.

Iz kategorije: Vijesti