Datum objave: 28. Ožujak 2022

KNINJANIN ODVEO KANADU NA SP NAKON 36 GODINA /Nisam rođen u Hrvatskoj, rođen sam u Krajini, Dalmaciji. To je bilo srpsko mjesto.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Milan Borjan, rođeni Kninjanin, golman i kapetan Crvene zvezde, ali i reprezentacije Kanade, junak je prvog plasmana te reprezentacije na SP nakon 1986. Godinu nakon Mundijala u Meksiku u Kninu je rođen Borjan. On je sada nizom sjajnih obrana u kvalifikacijama donio Kanadi uspjeh koji je čekala 36 godina. Borjan je dva mjeseca prije osmog rođendana iz rodnog grada s obitelji izbjegao u Srbiju tijekom operacije Oluja, piše Index.hr .

Nakon pet godina Borjani su iz Srbije otišli u Kanadu. Ondje su ostali svi osim Milana, koji se 2009. vratio u Srbiju braniti za Rad. Dvije godine kasnije postao je golman Kanade, a u Zvezdi je od 2017. Iduće godine novinar B92 ga je pitao: "Kako bi sebe opisao? Rođen si u Hrvatskoj, živiš u Srbiji, a braniš za Kanadu...", na što je Borjan rekao: 

"Velika greška, nisam rođen u Hrvatskoj, rođen sam u Krajini, Dalmaciji. To je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem kao nekoga tko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina."

Borjan, koji je nosio majicu s natpisom "Srpska Krajina", prisjetio se izbjegličkog života: "Došli smo u Beograd bez ičega. Prodavali smo jagode sa šlagom, a otac je imao kiosk. Od prvih zarađenih novaca kupio sam golmanske rukavice. Onda smo 2000. predali papire za Ameriku, Australiju, Kanadu i Zimbabve, a otac je odlučio da idemo u Kanadu. Obitelj i dalje živi u Kanadi i ne planiraju se vraćati."

Iz kategorije: Vijesti