Datum objave: 06. Travanj 2022

GULIN NAPISAO MONOGRAFIJU O ČEMPRESIMA / Knjiga o šibenskim grobljima, pogrebnim običajima i narodnim mudrostima vezanim za smrt i sprovode

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Monografija „Čempresi: 1960. – 2020.“ autora Darka Gulina, u kojoj je opisana 60-godišnja povijest gradske tvrtke za održavanje groblja i pogrebne poslove, predstavljena je danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u prisustvu direktora Čempresa d.o.o. Joška Vukovića te šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

„Kad prolistate monografiju, vidite da je to povijest grada i sredine, ali i kulture i tradicije, koja izaziva određenu nostalgiju. Bio bih sretan da se neke od ovih tradicija vrate jer izražavaju zahvalnost pojedincima, ljudima i određenim grupama koje su nešto učinile za sredinu u kojoj živimo i na kraju odlaze na mjesto gdje se svi susrećemo – u vječnost“, rekao je gradonačelnik Burić dodavši da je monografija dokument vremena.

Direktor Čempresa istaknuo je kako je monografija vrijedan dokument koji pokazuje što tvrtka i njezini zaposlenici neumornim djelovanjem u svojoj memoriji skupljaju: običaje, događaje, anegdote, kulturnu baštinu, obrede ispraćaja i sahrane pokojnika, kako u Šibeniku, tako i u okolnim mjestima.

Autor monografije Darko Gulin kazao je kako je kao glazbar u tridesetak godina svirao na oko tri i pol tisuće pogreba te je uživo svjedočio očuvanju, ali i izumiranju pojedinih pogrebnih običaja. Čitatelje monografije upoznaje s poviješću te tvrtke, s pogrebnim običajima, gradskim grobljima, bivšim i sadašnjim, kao i narodnom mudrošću vezanom za smrt i sprovode, kako je i monografija tematski koncipirana.

Nakladnik monografije je gradsko poduzeće Čempresi d.o.o., a naklada je 300 primjeraka.

Iz kategorije: Vijesti