Datum objave: 18. Travanj 2022

USKRSNO BDJENJE / Sveta misa u noći između Velike subote i Uskrsa u šibenskoj katedrali

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini slavi se u noći između Velike subote i Uskrsa. Njome počinje uskrsno vrijeme i prvi se puta izgovara; Aleluja, nakon korizme.
-Okupili smo se proslaviti događaj koji nas nadilazi, koji mijenja svijet kao ni jedan drugi. Noć Kristova Uskrsnuća iz groba. Blažena noć o kojoj je pisano – i noć će sjati kao dan! Čitava večerašnja liturgija pokušava znakovima, simbolima, gestama uvesti nas u nadnaravno, u Božansko djelovanje, u otvorena vrata vječnosti, u život s Bogom zauvijek, - kazao je šibenski biskup Tomislav Rogić na redvodeći obrede Vazmenoga bdijenja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Koncelebrirali su don Ivica Boko i katedralni župnik don Krešeimir Mateša. Svečani Exultet otpjevao je đakon don Šime Pleadin.
-Svjetlom smo ušli u tamu groba koju pobijedi svjetlo. Smrt je uzmaknula pred novim žarom života. Opjevana svijeća što simbolizira Krista uskrsloga. On Raspeti i zakopani, ustaje, živi i vlada!, - kazao je biskup Rogić u homilji. -Večerašnja liturgija nam svjedoči, potiče, razgaljuje dušu da obnovi svoju vjeru i ne podlegne tim napastima. U gestama obreda nudi nam preobrazbu, nudi nam put vjere. Simbolika vatre, priroda vatre je u tome da mijenja sve što se u vatru stavi. Vatra je slika sile Duha Božjega. On mijenja čovjeka, vodi i hrabri, daje snagu i pobjedu. I ta Božja pobjeda treba se dogoditi u ljudskom srcu. Simbolika svijeće koja gori, troši se, žrtvuje da bi grijala i prosvjetljivala, održava sudbinu čovjeka koji je krenuo za Kristom. Objedinjuje u sebi darivanje za život, sebedarje i pobjedu svjetla, istine, ljubavi i dobrote. Od svijeće uvijek možemo učiti. Voda daruje život, pere krivice, čisti od grijeha, utažuje žeđ, preporađa pustinju u plodnu njivu. U sakramentu krštenja daruje duši Božju naklonost i život milosti, trajnu povezanosti s Bogom. Sve te slike, po svojoj ljepoti i snazi, pokazuju istinu ove noći, - kazao je biskup Rogić.

Izvor: Šibenska biskupija
Foto: Ivo Kronja

Iz kategorije: Vijesti