Datum objave: 20. Travanj 2022

AFERA / Nacional otkrio da je HNK Šibenik novac od trasfera Bulata i Jurića uplatio na račun u B i H -a, navodno Zdravku Mamiću

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Premda je suočen s jednom pravomoćnom presudom i najmanje dvije nove optužnice zbog isisavanja novca prilikom transfera nogometaša u zagrebački klub i iz njega, odbjegli gazda zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić i dalje nastavlja s vrlo sličnom praksom, piše  Nacional. Tvrde da su  prošlog tjedna došao do dokaza da su u najmanje dva slučaja kupoprodaje igrača tijekom prošle godine milijunski iznosi za navodne posredničke usluge uplaćeni na račun njemu bliskih tvrtki i osoba u Mostaru.

U ovom slučaju radi se o prelasku igrača Marka Bulata i Denija Jurića iz Nogometnog kluba Šibenik u GNK Dinamo početkom 2021. godine, za što je navodno potrošeno čak 3,5 milijuna eura; najmanje 600 tisuća eura tom prilikom prebačeno je na račun tvrtke 'DI & DŽ' iz Mostara, no taj iznos odnosi se samo na dio provizije koju je posrednicima uplatio šibenski klub. Koliko je dodatnog novca isplaćeno s Dinamove strane zasad nije poznato jer ovaj klub odbija objaviti detalje o posredničkim naknadama - javnosti su predstavili tek ukupnu brojku za sve transfere koja iznosi gotovo skandaloznih 51 milijun kuna, odnosno oko 6,8 milijuna eura.

'Upravo ovako je izgledao Mamićev modus operandi zbog kojega se osuđen i na koncu pobjegao u Bosnu i Hercegovinu: na prelascima igrača u Dinamo i iz njega uvijek se pojavljuju misteriozni posrednici kojima se isplaćuju neuobičajeno visoki iznosi, i to mahom za gotovo nepostojeće usluge, a sami transferi nerijetko se uvjetuju upravo njihovim angažmanom. Vrlo moguće je da bi se među tih 51 milijun kuna pronašle brojne isplate prema tvrtkama u Bosni i Hercegovini, pa i spomenutoj iz Mostara', kaže jedan od sugovornika Nacionala.

Tvrtka 'DI & DŽ' u vlasništvu je dvojice hercegovačkih poduzetnika, braće Ivice i Damira Džidića, koji slove za vrlo imućne i utjecajne. S Ivicom Džidićem, koji je formalno registriran i kao nogometni menadžer, braća Mamić viđena su u druženju u javnosti u brojnim prilikama poput nogometnih utakmica u Hercegovini, a javna tajna u Mostaru jest da se intenzivno druže i na drugim, kamerama skrivenim događajima. Braća Džidić slove kao 'vlasnici pola Mostara', kako ih se ondje opisuje: drže golemi 'Arena fitness centar', više benzinskih postaja, pa i noćni klub 'Taboo' - opisan kao 'najluksuzniji bar u Bosni i Hercegovini - iz kojeg potječu brojne snimke raskalašenih zabava sa Zdravkom Mamićem u glavnoj ulozi.

'I sada se nogometni menadžeri iz Hercegovine i Mamićevi prijatelji najednom pojavljuju kao posrednici u prodaji dvojice igrača iz Šibenika u Dinamo, i to uz astronomski visoke naknade. Posebno je problematična prodaja Denija Jurića koja je formalno iznosila milijun eura, dok za taj posao Šibenik isplatio proviziju od čak 400 tisuća eura, odnosno 40 posto, s time da i 200 tisuća eura za Bulata ne izgleda osobito opravdano. A ponavljam, tek treba vidjeti koliko je novca s Dinamove strane plaćeno kao provizija u ovim poslovima, ali i u drugim transferima s posrednicima iz Bosne i Hercegovine uključujući Džidiće. Apsolutno sve indicije upućuju na zaključak da se radi o 'rikvercu' novca, praksi koju je Mamić u Dinamu već bio doveo do savršenstva', kaže ovaj sugovornik Nacionala, koji opširnu priču donosi u svom tiskanom izdanju.

Iz kategorije: Vijesti