Datum objave: 22. Travanj 2022

KOMEMORACIJA U JASENOVCU / Na komemoraciji u Jasenovcu čitani su ulomci iz knjige Šibenčanina Đorđa Miliše. “U mučilištu - paklu Jasenovac”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kolonom sjećanja i polaganjem vijenaca izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade te nacionalnih manjina i antifašista danas je odana počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac. Obilježavanje ovogodišnje 77. obljetnice proboja logoraša iz logor smrti, ponovno su obilježile hrvatske podjele, neslaganja i političke borbe. Umjesto jedne, održane su dvije komemoracije. Jedna je bila službena, državna, a druga prosvjedna.
Jedina razlika u odnosu na dosadašnje jasenovačke komemoracija bilo je čitanje ulomaka iz knjige Šibenčanina Đorđa Miliše “U mučilištu - paklu Jasenovac”. Miliša je bio jedan od rijetkih preživjelih uznika ustaških logora smrti Jasenovac i Stara Gradiška, a poslije rata, 1945. godine objavio je knjigu "U mučilištu, paklu Jasenovac" koja je u komunističkoj Jugoslaviji bila odmah zabranjena. Zanimljivo je da je Miliša izvučen iz sjene zaborava i da su čitani ulomci iz njegove knjige oko koje se još uvijek lome nebrojena polemička koplja. Osim toga život Đorđa Miliše porijeklom iz Drniša koji je umro u Šibeniku, a sahranjen je u Zadru, nikada nije temeljito izučen i dokumentiran. Do sada se za njegovom knjigom "U paklu, mučuilištu Jasenovac" uglavnom posezalo kada je kome bilo potrebno, a često je bila zloupotrebljavana. Možda je njegovo "ukazanje" na ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu prilika da se izuči njegov život i napiše njegova biografija i to ne samo zbog konc-logora Jasenovac nego i zbog Šibenik u kojem je on imao značajnu povijesnu ulogu u godinama između dva svjetska rata, a ima i udjela u hrvatskoj nacionalnoj povijesti.

Iz kategorije: Vijesti