Datum objave: 26. Travanj 2022

DANAS PROSVJED U ZAGREBU / Pomoćnici u nastavi iz Šibenika podržali prosvjed, traže pravo na dostojanstvo i radnička prava

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pomoćnici u nastavi Šibensko-kninske županije pružaju podršku prosvjedu PUN , Udruge pomoćnika u nastavi koji će se danas održati u Zagrebu.

Iako već gotovo petnaest godina čine dio obrazovanja, pomoćnici u nastavi nisu i dio sustava te rade pod neujednačenim uvjetima s najosjetljivijim skupinama u društvu.

Svoje su nezadovoljstvo iznijeli i pisanim putem Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a ono što traže su koeficijent stručnog suradnika 1,034, puno radno vrijeme, prijava na neodređeno, plaćanje minulog i dvosmjenskog rada, osiguranje zaposlenika, isplata dnevnica tijekom izvanučioničke nastave, kontinuirano stručno usavršavanje, plaćen iznos za javni gradski prijevoz, plaćanje 2 kune po prijeđenom kilometru, božićnicu, regres i dar za djecu, kao i plaćenu otpremninu, sistematski pregled i isplatu prekovremenih sati.

 Tvrde i da više vrijedi rad studenta nego osobe koja radi kao pomoćnik u nastavi, jer kroz vremensko razdoblje koje je kraće od pet godina, studentska satnica je kontinuirano rasla, a satnica pomoćnika u nastavi, koji rade u nesređenim uvjetima punim problema, ostala je ista.

 “Tražimo ista prava za sve pomoćnike u cijeloj Hrvatskoj. A to su prava na dostojanstvo, radnička prava, veću satnicu, potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme tijekom školske godine, rad i sudjelovanje u drugim domenama škole, tako da ne gubimo radne dane dok su učenici na praznicima i da su pomoćnici ljeti osigurani bez odlaska na biro. Želimo da  svako dijete sa potrebama ima svog osobnog pomoćnika u školi za duži period. Nama je na prvom mjestu dobrobit svakog djeteta, pomoć djeci u njihovim odnosima u svim razvojnim fazama, da unatoč teškoćama sa kojim se susreću budu zadovoljni i sretni ljudi, pomoći sebi jer i i mi moramo od nečega živjeti i cijelom društvu da stvaramo kvalitetnije odnose. Pomoćnici u nastavi danas su podcijenjeni, godinama rade za minimalne plaće ovaj prije svega vrlo odgovoran i human posao, često su izloženi vrlo neugodnim situacijama, međutim sa velikom ljubavlju obavljaju svoje radne obveze. Sve za osmjeh djece i njihovu sreću! „, poručuju šibenske pomoćnice u nastavi.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti