Datum objave: 27. Travanj 2022

GDJE GRANICE RAZDVAJAJU KULTURA ZDRUŽUJE / Učenici OŠ Tina Ujevića druže se i uče u sklopu ERAZMUS projekta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Osam učenica OŠ Tina Ujevića boravilo je u Rogaškoj Slatini u Sloveniji u sklopu Erasmus+ K2 projekta „Where borders divide, culture unites ( Gdje granice razdvajaju kultura povezuje). Riječ je o dvogodišnjem  projektu koji, osim OŠ Tina Ujevića, uključuje i partnerske škole iz Slovenije i Srbije: Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada te JVIZ I i  Osnovnu školu Rogaška Slatina iz istoimenog grada, a ovo je bila treća od planiranih šest mobilnosti.

U Sloveniju su se učenice uputile 10. travnja u pratnji koordinatorice Erasmus+ projekta Marijane Mikulandre, ravnatelja Emila Božikova i učiteljice Andree Gašperov. Pri dolasku su se učenice smjestile u obitelji učenika domaćina iz JVIZ I. osnovna škola Rogaška Slatina. Osim učenica iz OŠ Tina Ujevića i domaćina iz JVIZ I. osnovna škola Rogaška Slatina u projektu su sudjelovali i učenici iz OŠ Žarko Zrenjanin iz Novog Sada.

Sudjelovanjem u različitim radionicama i aktivnostima učenici su upoznali povijesnu, kulturnu i prirodnu baštinu Slovenije. Tijekom pet dana su istraživali i interpretirali materijalnu i nematerijalnu baštinu Rogaške Slatine i Maribora. U Rogaškoj Slatini su istražili centar grada, muzej Anin Dvor, Rogašku staklarnu, obiteljsko gospodarstvo Pomona i brdo Janina. S obzirom da se ove godine obilježava 100 godina rođenja književnice Ele Peroci, čitali su na slovenskom i hrvatskom jeziku, a zatim dramatizirali svima dobro poznatu priču „Maca papučarica“ koju je napisala spomenuta književnica. U Mariboru su posjetili centar grada i kazalište Maribor u kojem su pogledali predstavu „The Curious Incident of the Dog in the Night-time“.

Sudjelovanjem na radionici „Emotional and cultural intelligence“ učenici su naučili kako prepoznati, razumjeti i kontrolirati vlastite, ali i tuđe emocije, dok su na radionici medijacije pokazali kako konstruktivno riješiti ili izbjeći sukob.U ovom dinamičnom tjednu, učenici su uspoređivali sličnosti i razlike po pitanju tradicionalnih narodnih nošnja, plesova, glazbe i običaja.Izmjenom iskustvenih aktivnosti ostvaren je cilj projekta -  razvijanje multikulturalnih vještina učenika te razvoj pedagoških kompetencija učitelja u poučavanju multikulturalnih tema. Veselimo se idućoj mobilnosti u listopadu kada će OŠ Tina Ujevića ponovno biti domaćin”, kaže ravnatelj te škole Emil Božikov.

 

 

Iz kategorije: Vijesti