Datum objave: 03. Svibanj 2022

NASTAVAK ČUVENE TRADICIJE / Obitelj Sladić osvojila dvije nagrade za svoju maraštinu, poznato šibensko desertno vino

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Čak dvije zlatne medalje osvojila je  na  VINISTRI, natjecanju vina i jakih alkoholnih pića, vinarija Sladić iz Plastova i to za svoja dva desertna vina  i to vino Maraštinu i Deorum. 
 
„Još jednom smo dokazali da naša Maraština i Deorum spadaju u vrh hrvatskog vinarstva. Dvije zlatne medalje nakon ocjenjivanja vina u sklopu natjecanja Vinistra stižu u našu vinariju. 
Tim nagradama nastavljaju niz priznanja koja su u prošlom stoljeću šibenski vinari dobili na međunarodnim natjecanjima upravo za maraštinu.
O njihovoj maraštini koja je zapravo slavno   šibensko vino i  tijekom nekoliko stoljeća bilo jedno od najboljih vina te vrste u Europi HTV je prema priči Stanka Ferića snimio lani dokumentarni film  „Okus sjećanja – šibenska maraština „ U prošlosti šibenskim je vinarima to desertno vino donijelo nebrojena prestižna priznanja i neprolaznu slavu. Ovaj film prati  obitelj Sladić iz Plastova, Josu, Marka i Ivana, u naporima da se taj proslavljeni vinski nektar vrati u život.
 
Slavna šibenska mirisna, opojna i ljekovita desertna maraština, taj vinski nektara i njegov zanosni okus, danas živi još samo u sjećanjima Šibenčana. Nekoć ga je imala gotovo svaka šibenska kuća barem kao blagotvornu ljekariju koja pomaže kada se onemoća i osnažuje slabokrvnu djecu. U bogatijim kućama posluživala se biranim gostima i iznosila na stol u posebno svečanim prigodama, a prema njoj se odnosilo kao prema osobitoj šibenskoj dragocjenosti. Pila se u malim količinama jer ga je bilo malo i bilo je skupocjeno, a dodavala se i u delikatesna jela, poput skradinske torte, ili mirišljavih šibenskih blagdanskih kobasica, luganiga. 
Njegovu slavo širom Europe pronijele su vinarske obitelji Tambača i Škarica, a gotovo osamdeset godina nakon što se proizvodnja u Šibeniku i šibenskom kraju ugasila, u život je tu proslavljenu desertnu maraštinu vratila Vinarija Sladić iz Plastova, odnosno vinarska obitelj Sladić koja je odmah nakon Domovinskog rata podigla vinograde maraštine u zaleđu Skradina i prva u Hrvatskoj ponudila maraštinu kao vrhunsko suho bijelo vino.

Film "Okus sjećanja - šibenska maraština", priča povijesnu priču o šibenskoj maraštini i  prati napore Vinarije Sladić da prema staroj recepturi obnovi proizvodnju slatke, desertne maraštine čiji kult još uvijek živi u Šibeniku i šibenskom kraju iako je već odavno nema.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti