Datum objave: 05. Svibanj 2022

TEŠKA BITKA / Gradska uprava odlučila stati na kraj onima koji bacaju smeće pokraj kontejnera ili u tuđe kontejnere

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradska vlast u Šibeniku objavila je rat neodgovornim i nesavjesnim građanima koji odlažu smeće  pokraj kontejnera ili na  za to nepredviđenim mjestima od videonadzora, poziva novinarima da objavljuju  imenom i prezimenom takve ljude te dodatnim angažmanom komunalnih redara  doslovno kopaju po tako odloženim vrećicama kako bi pronašli neki trag koji će ih dovesti do počinitelja. Malo je poznato da Šibenik, vjerojatno jedini među gradovima u Hrvatskom ima takozvane leteće dežurne ekipe što nije naša obveza. To su komunalni redari na vespama koji obilaze legalne kontejnere, najčešće one podzemne i uklanjanju smeće koje pokraj njih ostave građani. Znamo mi za mnoge od njih jer nije teško zaključiti da neko domaćinstvo tijekom mjeseca ne odloži u kontejner niti jednu vreću smeća. Jasno je da ono završi negdje drugdje. 

„Ja znam da je to dugotrajna borba. Nije nama cilj niti naplatiti niti  nekoga proganjati nego da imamo čist i uredan grad. već Zaista me smeta kada građani vidjevši smeće na mjestima gdje ne bi trebalo biti upiru prstom na gradsku upravu, prozivaju komunalne redare da ništa ne rade i nazivaju nas uhljebima jer to jednostavno  nije istina. Naši komunalni redari su u više slučajeva u vrećicama za smeće tražili  neki račun ili uplatnicu koji su im otkrili ime osobe koja je tako odložila smeće. Podnose i kaznene prijave protiv njih, ali što to vrijedi kada ti postupci dugo traju,a na kraju ako im se izreče novčana kazna ona je manja od cijene koju bi mjesečno platili da odlažu smeće u kontejnere.  Gledam ja svakodnevno i ljude koji mrtvi hladni zaustave pokraj kontejnera auto,  iz prtljažnika izvlače vreće s otpadom i mrtvi – hladni ih bacaju u kontejnere koje nisu njima namijenjene sve kako ne bi platili odvoz smeća”, kaže šibenski gradonačelnik koji je obećao i da će gradska uprava izrađivati liste s imenima tih neodgovornih građana i slati ih medijima da ih objave, kako se to radi s poreznim dužnicima. 
 
Gradska uprava je odlučila i da se kontejneri koji imaju poklopac ne zatvaraju kako bi i tako utjecali na neodgovorne građane da ne bi odlagali smeće pokraj njih.  
Iz kategorije: Vijesti