Datum objave: 05. Svibanj 2022

ČEKA SE "BIJELI DIM" / Turističko vijeće županijske turističke zajednice danas odlučuje tko će biti direktor

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kandidati koji su se prijavili na natječaj za direktora Turističke zajednice Šibensko – kninske županije danas su članovima Turističkog vijeća prezentirali svoje četverogodišnje programe. Ovog puta nije bila tajna tko su kandidati niti je taj dio sjednice bio zatvoren za javnost. No nešto čudno događalo se prije te sjednice – članovi su o nečemu vijećali sat vremena, a da to nije bila sjednica nego njihov razgovora. Novinari nisu na tom dijelu bili prisutni. Neslužbeno doznajemo da je jedna od tema bio slučaj Jelene Obratov koja se prijavila na natječaj, ali su njezinu prijavu na prošloj sjednici isključili jer nije potpisala Program rada,a  u natječaju je stajalo kako svi dokumenti koji se prilože moraju biti potpisani. O tomu je nisu ni službeno obavijestili. Kada je to svojim kanalima doznala zatražila je pravno tumačenje Ministarstva turizma u kojem stoji da taj propust nije razlog za odbacivanje njezine prijave jer je potpisana prijava, navedeni su na njoj svi dokumenti koji se prilažu, a, smatraju u Ministarstvu, ako Vijeće sumnja u vjerodostojnost njezinog programa moglo je to utvrditi na današnjoj sjednici. Inače, ni Pravilnik o zapošljavanje u turističkim zajednicama ne propisuje da svi predani dokumenti moraju biti potpisani. To nije stajalo ni u prošlom natječaju za direktora.

Nakon sat vremena župan Marko Jelić, koji je predsjednik Turističke zajednice priopćio joj je da unatoč tom mišljenju njezina prijava nije uvažena.

Neslužbeno doznajemo da članovi Turističkog vijeća nisu o tome glasali već im je župan samo priopćio da je on tražio mišljenje dvoje pravnika koji se nisu složili sa stavom Ministarstva tako da on to ne želi prihvatiti. Ne zna se kako su reagirali članovi Turističkog vijeća, ali je takav rasplet neočekivan je prema nekim izvorima Vijeće čine uglavnom članovi koji su ili u HDZ -u ili su im bliski, a Jelena Obratov važi kao kandidat HDZ -a. Bilo je logično da će tražiti da se njihova kandidatkinja vrati u igru. To samo pokazuje da su ili i oni razjedinjeni ili će zbog neuvažavanja stava Ministarstva tražiti poništenje natječaja.
Ovo je inače ponovljeni natječaj jer je prvi poništen zbog prijave Ministarstvu koje je ocijenilo da nije zakonito objavljen jer se od kandidata tražilo da prilože uvjerenje o nekažnjavanju, a po Zakonu poslodavac mora sam tražiti tu potvrdu.

Danas je barem službeno priopćeno tko su kandidati. To su novinarka Sanja Jurišić, diplomirana teologinja i direktorica Turističke zajednice Grada Drniša Ivana Menđušić, voditelj Odsjeka za financije, računovodstvo, investicije i investicijsko održavanje u NP Krka Krešimir Šakić, profesorica engleskog i njemačkog jezika te konzultantica sa 20-godišnjim iskustvom na području intelektualnog kapitala Karmenka Jelčić Ivanošić , koji su s javili i na prvi natječaj te dvoje novih – Jurica Pažanin i Marko Koloper, novinarima za sada nepoznata imena.
Inače ne znamo niti ćemo znati kakve su programe priložili i kakve su im kvalifikacije za taj posao. Naime, Turističko vijeće je ostavilo kandidatima da odluče jesu li za to da na sjednici ostanu novinari ili ih ne žele. Budući da je prva kandidatkinja koja je predstavila svoj program, novinarka Sanja Jurišić kazala da bi ona radije da novinara nema oni su napustili sjednici,a više nije imalo smisla čekati što će reći drugi kandidati jer bi onda informacija bila parcijalna - za neke bi se znalo što nude, a za neke ne.
Očekuje se da će Turističko vijeće danas odmah, nakon što se predstave svi kandidati izabrati direktora TZ Šibensko – kninske županije.
Poznato je da se donedavna direktorica koja je dugo bila na toj funkciji Željana Šikić nije natjecala jer joj je župan, čim je preuzeo tu dužnost, najavio da je ne želi na tom mjestu, a ona je u međuvremenu pronašla novi posao- postala je članica Uprave Hrvatskih cesta.

Iz kategorije: Vijesti