Datum objave: 06. Svibanj 2022

GRADONAČENIK BURIĆ NA DOLAČKOM BEDEMU: Povijesna baština je naše blago i nastavljamo raditi na njenoj valorizaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Završena je treća faza  konzervatorsko - restauratorskih radova na Zapadnom ili Dolačkom bedemu, a jutros su ga obišli gradonačelnik  Šibenika Željko Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta sa suradnicima.Radove je izvela  tvrtka Kor d.o.o. za restauratorske usluge iz Splita.

Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik je izvodio konzervatorsko-restauratorske radove obnove na  bedemu vrijedne 720 tisuća kuna od čega je preko Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

„Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali te je utvrđivanje grada bilo od velike važnosti,  posebice kada je nailazila opasnost od turskih osvajanja. Uz naše četiri tvrđave, upravo su i  fortifikacijske zidine  vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika i bogate povijesne baštine, stoga nam je izuzetno važno restaurirati ih, zaštiti i valorizirati“, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Radovi su provedeni  pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Obuhvatili su mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine. Provedeno je  čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

„Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. Kroz ranije zahvate smo riješili prvih 100 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine pet metara, a ovom zadnjom fazom radova je restauriran ostatak. Kako volim reći, na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli smo  kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata“,  kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta.

Podsjetimo, sukladno željama gradskih vijećnika, ovaj dio povijesne baštine Šibenika će se pokušati dodatno turistički valorizirati. U tom cilju je Grad Šibenik s Hrvatskim restauratorskim zavodom potpisao ugovor o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i izradi konzervatorskog elaborata, vrijedan 125 tisuća kuna, koja dokumentacija je u izradi.

Iz kategorije: Vijesti