Datum objave: 14. Svibanj 2022

PRIZIV SAVJESTI / Šibenska bolnica nije među onima u Hrvatskoj u kojoj svi ginekolozi odbijaju raditi pobačaje, ali ima i takvih

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska bolnica nije među šest bolnica u Hrvatskoj u kojima nijedan ginekolog ne želi raditi pobačaje jer ima priziv savjesti, ali nije ni među onima u kojima gotovo nema takvih slučajeva.

Kako piše Večernji list, Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu, Opća županijska bolnica Vinkovci, OŽB Našice i OŽB Požega te opće bolnice u Virovitici i Novoj Gradiški ustanove su čiji su se svi ginekolozi pozvali na savjest i ne žele raditi pobačaje na zahtjev žene. U požeškoj se bolnici uz ginekologe i svih petero anesteziologa jednako tako pozvalo na savjest i ne rade pobačaje.

Priziva savjesti nema ili gotovo nema u bolnicama u Rijeci, Karlovcu, Ogulinu, Sisku, Koprivnici, Pakracu, Kninu, Vukovaru, Puli i Čakovcu.Od ukupno 359 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski reguliran i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do desetog tjedna u javnim bolnicama pristaju raditi 164 ginekologa, a 195 ih to odbija.

Zbog savjesti odbija raditi pobačaje 38 od ukupno 698 specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, koliko ih radi u hrvatskim bolnicama, prema podacima iz Digitalnog atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore.

Priziv savjesti u pojedinoj bolnici regulira se tako da zaposlenik napiše izjavu kojom se poziva na pravo priziva savjesti i uruči je poslodavcu, odnosno kadrovskoj ili pravnoj službi, uredu ravnatelja ili bolničkom upravnom vijeću, a negdje se prizivi samo evidentiraju na odjelu za ginekologiju. Nema ujednačene prakse.

Sve bolnice čiji su se liječnici pozvali na savjest za poslove pobačaja angažirale su liječnike iz neke druge ustanove, kojima onda plaćaju dodatno ili pak imaju ugovore s onom zdravstvenom ustanovom u kojoj se zahvat obavlja. Time su ispunile zakonsku obavezu da moraju osigurati legalan i dostupan pobačaj, piše Večernji.

Iz kategorije: Vijesti