Datum objave: 25. Svibanj 2022

POREZNI UDAR ILI ISPRAVLJANJE NEPRAVILNOSTI / Ugostiteljima stižu milijunski iznosi neplaćenog PDV -a, Joso Smolić kaže da je izgleda sve po zakonu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vlasnicima najpoznatijih ugostiteljskih objekata ovih dana stižu rješenja na basnoslovne iznose, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da je riječ o poreznom udaru na restorane. Iz svega što za list posljednjih dana u strahu prepričavaju vlasnici zagrebačkih restorana, zaključujemo da je ministar Zdravko Marić krenuo u porezni masakr ugostitelja, navodi dnevnik.

Većina onih s kojima su razgovarali, naime, ovih je dana na kućne adrese ili zasad usmenim putem dobila rješenja prema kojima državi na ime PDV-a duguju iznose u rasponima od 500 tisuća do navodno četiri milijuna kuna, a kako stvari stoje, riječ je tek o početku porezne presije koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana.

Predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić za N1 Studio uživo komentirao je porezne nadzore i kontrole nakon kojih su brojni ugostitelji dobili porezna rješenja prema kojima na ime PDV-a duguju iznimno velike iznose.

Čekamo kolege koji su dobili velika rješenja da dođu i da vidimo što možemo učiniti. Ako vidimo rješenja i ako naše službe utvrde da ima mogućnosti za korekcije reagirat ćemo. Koliko vidimo i čujemo iz medija, zastrašujeće je da su nađene nepravilnosti kod velikog broja ugostitelja. Mislim da moramo djelovati brzo i edukativno kako ne bismo došli u još veće probleme nego što smo sada”, rekao je Smolić.

Kaže da dosad nisu imali takvu vrstu porezne inspekcije.

Ali cijene formiraju sami ugostitelji, isto kao i svi drugi poslovni subjekti u tim cijenama se nalazi i njihova rentabilnost. Cijene u vrijeme pandemije 2020. i 2021. godine su bile različite. Ljudi su da bi održali poslovanje išli na najnižu maržu”, dodao je.

Rekao je i da zasad nema dokaza kako su porezni insprektori procjenjivali da su cijene bile preniske te da su na taj način ugostitelji iskazali manji PDV.

Nisam dobio niti ja, niti naše službe takvo nešto da mogu to kazati, ali mislim da svi cijene formiramo kako mi sami mislimo da treba i da na to ne može nitko utjecati. Sigurno da cijene moramo formirati tako da imamo profit i možemo živjeti od toga”, rekao je Smolić.

Ne smatra ovo nekom vrstom poreznog udara.

Vi ste sami kazali da je to po zakonu. Ono što je po zakonu je legitimno. Moramo se držati toga svi. Zakon je takav kakav je. Onaj koji ga sprovodi odlučuje kada, gdje i kako djeluje. Ne mogu vjerovati u to jer to bi bilo pogubno. Ne može se ići u jedan sektor namjerno ili selektivno pred sezonu da ga se uništi. Ne vjerujem u to”, kazao je Smolić.

Nitko od ugostitelja s kojima je pričala novinarka Jutarnjeg lista nije želio istupiti javno jer su u strahu od toga kakve bi to posljedice moglo imati na njihovo poslovanje, a za mnoge od njih izgledno je da im prijeti i zatvaranje jer ne znaju odakle smoći novac kojim bi podmirili dug prema državi.

Dugovi do nekoliko milijuna kuna

Procedura koju su prošli, prepričavaju, više-manje je ista. Krajem prošle godine ugostiteljske objekte – navodno uglavnom one s prihodima većim od tri milijuna kuna – počeli su ophoditi poreznici koji bi u njima mjesec dana provodili nadzor te kontrolirali tzv. robno-materijalno knjigovodstvo.

Potom su uslijedili mjeseci mira, da bi posljednjih dana vlasnici na adrese počeli primati porezna rješenja iz kojih proizlazi kako na ime PDV-a državi duguju i do nekoliko milijuna kuna, a većina njih bila je u šoku zbog obrazloženja kako je Porezna uprava došla do ovih cifri.

Prikrivanje neprijavljenih računa

Sve u svemu, Porezna uprava zauzela je kreativni stav. Da ga skroz pojednostavim, njihov je zaključak da smo proizvode prodavali po cijenama nižima od onih koje bi trebale biti te su nam to sada odlučili naplatiti”, priča jedan ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

Navodno se radi o tome da je Porezna procijenila da trošak namirnica u konačnoj cijeni obroka ne smije biti veći od 40 posto, a tamo gdje su pronašli da je taj udio bio viši, odlučili su na razliku naplatiti PDV, smatrajući da se ne radi o stvarnim cijenama već o načinu prikrivanja neprijavljenih računa, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

 

Iz kategorije: Vijesti