Datum objave: 31. Svibanj 2022

MEĐUNARODNA SURADNJA / Nakon Italije, Francuske i Slovenije Lions klub Šibenik bratimio se i s Makedoncima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ekološko-edukativna akcija MoRE, koju je Lions klub Šibenik prvi put javnosti predstavio početkom listopada 2021. godine postala je dugoročni distriktualni (državni) projekt, koji je dobio i međunarodni značaj. Takva odluka donesena je na netom završenoj Konvenciji Distrikta 126 – Lions Hrvatska, najvećem i najvažnijem godišnjem okupljanju hrvatskih lionsa čime je šibenskom Lions klubu ukazano ogromno priznanje za njegove humanitarne aktivnosti. Ovo je, inače, prvi projekt Lions kluba Šibenik, koji je u 23. godine klupskih aktivnosti, dobio državni značaj i status. Inicijator i autor akcije MoRE je Zvonko Pešić, član Lions kluba Šibenik, koji je inicirao i projekt Humanoidnih robota, a koji je u suradnji s Lions clubom Lenuci nedavno predstavljen u Zagrebu.

Zanimljivo je da će ova dva – izvorno šibenska projekta - biti predstavljena i kao jedini hrvatski projekti na Europa lions forumu, koji će biti održan u listopadu 2022. godine u Zagrebu.

Lions klub Šibenik do sada je organizirao tri Edukativno - ekološke akcije MoRE, u kojim je sudjelovalo oko tri stotine sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Posljednja akcija organizirana je 20. Svibnja 2022., a u njoj su sudjelovali učenici osnovnih škola Šibensko-kninske županije, štićenici Centra za inkluziju Šibenik i mlađe članice Ženskog košarkaškog kluba Šibenik.

Na Konvenciji Distrikta 126 Hrvatska, Lions klub Šibenik i Lions klub Bitola iz Sjeverne Makedonije potpisali su Povelju o bratimljenju čime je ostvarena želja jednog i drugoga kluba o uspostavi dugoročne suradnje. Povelju o bratimljenju potpisali su predsjednik LC Bitola Dragi Filevski i predsjednik LK Šibenik Dejan Vapski, koji su, među ostalim, pročitali i tekst u kojem su istaknuti temeljni postulati ovog, u lions zajednici, najsvečanijeg čina

Lions klubu Šibenik ovo je četvrto bratimljenje u njegovoj 23. godine dugoj povijesti. Prvo bratimljenje, podsjetimo, organizirano je sredinom 2002. godine u Rimu s Lions cluba Roma Amicitia. Šibenski lionsi s francuskim Lions club de Poitiers Doyen potpisali su Povelju bratimljena sredinom 2006. godine, a treće bratimljenje potpisano je 8. lipnja 2013. godine s Lions klub Domžale iz Republike Slovenije.

Iz kategorije: Vijesti