Datum objave: 03. Lipanj 2022

SPOROST, NESPOSOBNOST ILI NEŠTO TREĆE / Županija još nije dodijelila novac udrugama i institucijama u kulturi, lani je to napravljeno do kraja ožujka

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U koloarima se odavno govorio o sporosti i inertnosti županijske administracije i nesnalaženju županijske uprave otkako je prije godinu dana promijenjena vlast u Županiji. Da to nisu samo glasine potvrđuje Javni natječaj za financiranje programa-projekata javnih potreba u kulturi Šibensko-kninske županije za 2022.godinu koji je raspisan krajem veljače, a još nije donsena odluka o raspodjeli sredstava. Udruge u kulutri koje su se natjecale tako još ne znaju an koliko novca u ovoj godini mogu računati, a zašli smo već u lipanj. Lani, za bivše HDZ -ove vlasti takva odluka je bila donesena već 29. ožujka.

Novac se dodjeluje za cijelu godinu, a ne za pola godine tako da mi planiramo I aktivnosti tijekom cijele godine. No ove godine smo stali jer ne možemo krenuti s nečim,a nismo sigurni da ćemo za to dobiti novcac oz županijskog proračuna”, kazala nam je voditeljica jedne kulturne udruge.

U Uredu za prosvjetu, kulturu i znanost ne vide u tome nikakav problem. Na naš upit Sanja Kumanović, v.d. pročelnica tog ureda je odgovorila:

Obavještavamo Vas kako je provedba natječaja u tijeku te se uskoro očekuje i objava odluke.Natječaj je raspisan 28. veljače 2022. s rokom dostave prijava do 30. ožujka 2022. nakon čega je započela  procedura provjere, odnosno ocjenjivanja zaprimljenih prijava.Natječaj za financiranje programa javnih potreba u kulturi u 2021. bio je raspisan 15.siječnja 2021. te je shodno tome i provedba natječaja odnosno donošenje odluke o financiranju bila ranije”.

Teško je shvatiti da im treba više od dva mjeseca da pregledaju pristigle prijave, od kojih se većina ponavlja iz godine u godinu što znači da su ili spori ili nemaju dovoljno službenika. Podsjećamo, upravo iz tog ureda morala je kao neraspoređena otići Zlatka Kundid koja je upravo radila s udrugama u kulturi i udrugama civlnog društva.

Iz kategorije: Vijesti