Datum objave: 08. Lipanj 2022

DUŠAN ŠEŠOK, VLASNIK ISKRE: Širimo u šibenskom brodogradilištu operativnu obalu, gradimo dodatni mol i novu halu, najveću u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Iskra Grupa ima velike planove za šibensko brodogradilište, kako je u razgovoru za Poslovni.hr najavio slovenski poduzetnik Dušan Šešok, vlasnik te grupacije koja zapošljava 1700 ljudi i u čijem sastavu, pored matice slovenske Iskre, posluju i zagrebačka Elka te Iskra brodogradilište 1 u Šibeniku.

 

U tom brodogradilištu Šibeniku planiraju 23 milijuna eura prometa, kaže Šešok.

- Na stolu imamo 20 mil. eura investicija. Nažalost, dio je vezan uz povijesno ulaganje od strateške važnosti u novi plutajući dok dužine 120 metara čija je gradnja započela u ukrajinskom državnom brodogradilištu Pallada, u oblasti Herson koja je sad pod kontrolom Rusa. Čekamo što će se dogoditi, no imamo i novi investicijski plan. Do početka rata izgrađeno je 25 posto tog doka,, a inspektor Hrvatskog registra brodova potvrdio je to na licu mjesta. Platili smo četvrtinu ugovorenog iznosa te je dok osiguran kod slovenskog osiguravatelja pa nećemo izgubiti više od 10 posto Međutim, nije cilj da osiguravatelj pretrpi štetu i nastojat ćemo da se projekt realizira - ističe Šešok za Poslovni.hr.

Prepostavke za realizaciju projekta su, kaže, prvo da se brodogradilište u Hersonu ne raketira, a zatim da prestane rat, jer će tada, i oni kao i EU početi poslovati, kao iza svakog rata. Međutim, novi dok za potrebe remontne djelatnosti u funkciji je trebao biti početkom 2023. godine, što nije moguće. Velika šteta ogleda se upravo u tome.

Ipak, u mnogim pogledima, za šibensko brodogradilište, kaže, situacija se popravlja.

- Nema novog doka, ali je u tijeku realizacija projekta kojim širimo operativnu obalu, gradimo dodatni mol i novu halu, najveću u Šibeniku, veličine cca 70 puta 40 metara, a dolazi mobilni kran za brodove do 450 tona. Dobili smo posao za austrijskog naručitelja da u cijelosti opremimo novogradnju – jahtu od 50 metara čiji je trup napravljen u Korčuli. Neke hale smo već renovirali, a započeli smo projekt solarnih elektrana, s ciljem da budu na svim krovovima. To znači u Šibeniku prvo energetski neovisno brodogradilište u RH, a prva solarna elektrana montira se ovih dana.

Svoje smo investicije preusmjerili, dio ulaganja proveli smo u moderniziranje ureda u koje se nije ulagalo od 1905. godine i to zbog privlačenja mladih sposobnih inženjera koji žele raditi u kvalitetnim uvjetima. Ulažemo puno i u smještajne kapacitete za strane radnike, a već nam dolaze i prvi Ukrajinci. Za nas se trenutno popravlja situacija glede nedostatka radnika na tržištu rada jer nam dolaze i radnici iz hrvatskih brodogradilišta u problemima. Generalno, smatram da je šteta što je Hrvatska zbog loših iskustava u sanaciji zapostavila brodogradnju - zaključio je Šešok u razgovoru za Poslovni.hr.

Iz kategorije: Vijesti