Datum objave: 09. Lipanj 2022

AKTUALNI SAT / Oporbeni vijećnici "napali" vlast zbog iznajmljivanja trga ispred šibenske katedrale, nabave autobusa na dizel, izgleda nove javne rasvjete na obali

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Aktualni sat današnje, 7. sjednice Gradskog vijeća otvorio je SDP -ov vijećnik Tonči Restović uz osudu gradske vlasti da, kako je kazao, prostituiraju Šibenik. Osvrnuo se na iznajmljivanje trga između katedrale i Gradske vijećnice za privatne zabave.

“Prvi put je to bilo za svečanost koju je organizirala Udruga “Juraj Dalmatinac”. Tada nisam reagirao, ali sada moram. U medijima sam pročita kako ste jednoj agenciji iznajmili aj trg za tri privatna partija. Mislim da je to nedopustivo I predlažem da se javni trgovi ne iznajmljuju za takve zabave”, rekao je Restović.
Odgovorio mu je gradonačelnik Željko Burić: Ja sam preponosan što ne dijelim vaše mišljene. Mi se ne bavimo zabranama, pa nismo zabranili ni dernečenje nedavno u središtu grada na jednom koncertu. Ja ne znam da je to bio privatni party. Mi smo to transparentno iznajmili poštujući proceduru” kazao je. 
Rikard Marenzi (NL Stipe Petrina) čestitao je gradskim čelnicima na uređenju treće tvrđave, tvrđave svetog Ivana ne ulazeći u to što je i kako napravljeno, ali ih je kritizirao zbog toga što su nabavili dizel autobuse u vrijeme kada se nabavljaju električni što financira država te zbog izgleda nove javne rasvjete na obali.
“Naprasna izmjena projekta logističkog centra za uređenje Poljane  nam je naštetila.Potpisali smo ugovor s vragom u vrijeme kada se država obvezala sufinancirati nabavu električnih autobusa.Čak 50 posto autobusa će u mnogim gradovima Europe do 2025. godine biti zamijenjeno električnim, a svi do 2030, a mi 2022. kupujemo dizel autobuse. Da ste sačekali još godinu dana uštedjeli biste nam 10 godina.  Smeta mi i neprikladna rasvjeta na obali koja je puno  primjerenija autoputu  nego povijesnoj jezgri”, objasnio je  Marenzi. 
“Nadam se da ovo građani slušaju  da će dobro razmisliti koga biraju”, bila je reakcija gradonačelnika na te riječi vijećnika 
Danijel Mileta je bio konkretniji:”Električni autobusi su budućnost, a dizeli su sadašnjost. Da smo čekali kako vi predlažete ne bismo imali ni uređene tvrđave, ni podzemnu garažu an Poljani ni prometne čvorove”, istaknuo je.
 
U vezi s novom rasvjetom na obali odgovorio je kako se čekalo četiri godine kako bi se dobili dodatni izvori financiranja, ali se Grad  na kraju odlučio to financirati sam. “Izgled stupova i rasvjetnih tijela izabrali su konzervatori”, dodao je.
 
 
Branko Kronja (NL Stipe Petrina) i ovog puta se osvrnuo na promet u gradu i podzemnu garažu: “Povlaštena karta u podzemnoj garaži je 1 200 kuna. To je najskuplje karta  u Dalmaciji. Budući da su došli  besplatni autobusi vidim da gradonačelnik ima viziju organiziranja gradskog prijevoza. Ona ide za tim da se automobili  naših građana presele na parkirališta na  rubna područja i da se naši građani  voze s  autobusima, a turisti će parkirati u središtu grada. Svugdje  u svijetu je obrnuto. No ja prihvaćam i to”, izjavio je. 
Ivan Rajić (SDP) upozorio je po tko zna koji put na  prometni nered Vidicima gdje su nogostupe okupirali automobili pa pješaci moraju hodati kolnikom. Gradonačelnik Burić mu je odgovorio da je u planu sveobuhvatno rješenje prometa an Vidicima koje će se temeljiti an  jednosmjernom i kružnom prometu ulicama.  
Vijećnik HS-a Nenad Renje je upozorio na to da gradska vlas,t kada govori o Šibeniku, misli samo na uži dio Grada, a ne na administrativno područje. “Govorite o električnim ili dizel autobusima u Šibeniku, a što je s nama koji živimo na selu. Hoćemo li mi uopće imati autobusni prijevoz. Jesmo li se mi borili za to da Šibenik bude samo uži dio grada. I naša djeca žele biti dio Šibenika, grada mladih. Vrpolje, Boraja, Lepenica, Jadrtovac su sastavni dio Šibenika I treba ga povezati s centrom", kazao je.
 
Zamjenik gradonačelnika Danijel  Mileta je odgovorio: "Vas je zbunilo to što smo objavili kartu s 11 novih linija,a prigradski prijevoz se ne vidi. Naš odgovor je da smo mi čuli vaš vapaj i zato smo odlučili reorganizirati gradski autobusni prijevoz, U rujnu kreću sve linije.
 
Većina ostalih vijećnika postavljala je komunalna pitanja, najvećim djelom vezana za promet I njegovu regulaciju, za rješavanje smrada koji se  i dalje širi iz sustava za pročišćavanja u Podsolarskom, Batiželama...
Iz kategorije: Vijesti