Datum objave: 13. Lipanj 2022

A SAD SVI NA JADRIJU! Udruga "Volim Šibenik" priprema izložbu o zlatnom dobu Jadrije i modnu reviju starih kupaćih kostima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga za zaštitu šibenske baštine i njegovanje kulture sjećanja  „Volim Šibenik” uključila se u Program obilježavanja 100. obljetnice osnivanja gradskog kupališta Jadrija koji će biti proveden ovog ljeta. Turistička zajednica Grada Šibenika, koja je uz gradsku četvrt Jadrije, glavni organizator prihvatila je njihov trodijelni projekt pod nazivom „A sada svi na Jadriju” kako  je stajalo na prvom plakatu tiskanom upravo kada je to kultno kupalište osnovano.

 
Udruga Volim Šibenik tako će organizirati izložbu fotografija o zlatnom dobu Jadrije koja je trajalo od njezina osnivanja do početka drugog svjetskog rata, ali i o vremenu nakon tog rata do kraja šezdesetih  godina prošlog stoljeća. Izložba će biti jedna dan postavljena na Jadriji dok bud trajala manifestacija u organizaciji udruge „Volim Šibenik”, a potom će preseliti u Gradsku knjižnicu.
 
„Očekujemo i za ovu izložbu interakciji i suradnju s našim građanima. Pozivamo ih da zavire u svoje albume i ustupe nam za ovu priliku stare fotografije s Jadrije. To će nam bi dragocjeno iako smo već prikupili više od 200 fotografija”, kaže Stanko Ferić, autor te izložbe. 
Drugi dio te manifestacije bit će modne revija na kojoj će biti prikazani kupaći kostimi i kupaće gaćice kakve su nosili jadrijaši koja će kreirati i sašiti šibenska kreatorica Karmen Herceg.
 
„Drago mi je što su me organizator uključio u ovaj projekt. Već sam pogledala stare fotografije i rekonstruiram  kostime koji bi mogli biti nosivi i danas. Poseban izazov bit će mi njihova izrada. Nadam se da ćemo i kroz njih uspjeti vratiti dašak života s tada mondenog kupališta na Jadriji”, kaže Karmen Herceg. 
Na toj će manifestaciji koja će biti održana sredinom kolovoza biti degustiran posebni jadrijski gulaš koji se pripremao do Drugog svjetskog rata u tamošnjem restoranu, a za ovu priliku skuhat će ga, prema izvornom receptu, kuhari sadašnjeg restorana na Jadriji koji će uskoro početi raditi.
Iz kategorije: Vijesti