Datum objave: 16. Lipanj 2022

ŠIBENSKI BRANITELJI: Tražimo da se general Ademi očituje gdje je nestalo 50 od „njegova” 83 topa koja su, kako tvrdi, zarobiljena na području Rogoznice 1991. godine?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-General Rahim Ademi u svojoj knjizi „Samo istina” iznosi podatke koji ukazuju na ratni kriminal i ratno profiterstvo. - kaže se u novoj objavi šibenskih branitelja oko Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Jastrebovi", Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko - kninske županije i Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, ogranak Rogoznica, koji se, kako navode, ne mire s neistinama, krivotvorinama i proizvoljnim ocjenama koje je o Šibeniku u Domovinskom ratu i bitci za Šibenik u svojoj knjizi "Samo istina", izniosi general Rahim Ademi te dodaju - Očekujemo da će temeljem tih Ademijevih podataka nadležne institucije Republike Hrvatske postupiti prema Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva te protiv nepoznatih osoba poduzeti istražne radnje i kaznene postupke, a od generala Ademija tražimo da se očituje o tomu kako je „nestalo” čak 50 od, prema njegovim tvrdnjama, 83 topa koja su zarobljena nakon osvajanja vojarni Zečevo, Smokvica i Kruščica na području Rogoznice u rujnu 1991. godine.

U novoj objavi koju su šibenski branitelji medijima i državnim institucijama poslali jutros, a koju prenosimo u cijelosti, stoji:

Analizirajući tvrdnje objavljene u knjizi „Samo istina”, a koje njen autor general Rahim Ademi proglašava nedodirljivom dogmom i jedinom pravom istinom o Domovinskom ratu, uočili smo podatke koji eksplicitno ukazuju na ratni kriminal i ratno profiterstvo te očekujemo da će temeljem njih nadležne državne institucije sukladno odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva, protiv nepoznatih osoba poduzeti istražne radnje i kaznene postupke. Osim na ratno profiterstvo i kriminal, general Rahim Ademi u svojoj knjizi „Samo istina” ukazuje i na mogućnost da je zbog nečije osobne materijalne koristi potkopavana obranu Hrvatske u presudnim danima Domovinskom ratu te zbog toga od od njega tražimo da se očituje o tomu kako je „nestalo” čak 50 od, prema njegovim tvrdnjama, 83 topa koja su zarobljena nakon osvajanja vojarni Zečevo, Smokvica i Kruščica na području Rogoznice u rujnu 1991. godine?
Riječ je o tomu da general Rahim Ademi u svojoj knjizi „Samo istina” tvrdi da su u akciji zauzimanja vojarni JNA u Rogoznici u rujnu 1991. godine, a riječ je o Zečevu, Kruščici i Smokvici, hrvatski branitelji osvojili 83 topa; Rahim Ademi „Samo istina”, strana 81. „Samo na Zečevu zarobljeno je 5 topova od 130 mm, 20 topova od 85 mm, 48 protuzračnih topova 20/3 mm i 20/1 mm, 6 najmodernijih topova nulte kategorije (stacioniranih u potkopu) s mogućnošću kružnog djelovanja, 4 topa 88 mm „školska bitnica” pokretne varijante... raketni sustavi PZO Strijela 2M i Osa za protuoklopnu borbu, puno ručnih bacača za protuoklopnu borbu, kao i golema količina municije za obalne topove.”

General Ademi potom na 83. i 84. stranici knjige „Samo istina” precizira da su po zauzimanju vojarni osvojeni topovi raspoređeni tako da su 4 topa 130mm i 4 topa 85 mm ušla u sastav 113. brigade ZNG-a, da su 4 topa od 100 mm ostala na Zečevu te da su odmah 4 topa 85 mm poslana u Sinj, 2 topa 85 mm u Trogir, 4 topa 85 mm u Split, 2 topa 85mm u Dubrovnik te da su na Zečevu ostala 4 topa 3/2 dok su još 4 topa 3/20 poslana u Trogir i Dubrovnik. Iz podataka koje kako apsolutnu istinu navodi general Ademi, vidljivo je da su po osvajanju rogozničkih vojarni braniteljima Šibenika, Sinja, Trogira, Splita i Dubrovnika raspoređena 33 topa. Stoga se postavlja pitanje gdje je završio preostalih 50 od 83 topa koje su, kako navodi general Ademi i jamči da je to istina, hrvatski branitelji osvojili nakon zauzimanja vojarni JNA Zečevo, Kruščica i Smokvica?

Manjak „Ademijevih” topova je šokantan. Iz usporedbe podataka koje iznosi vidljivo je da nedostaje tj. da je u rujnu 1991. godine iz osvojenih rogozničkih vojarni nestao 1 top od 130 mm, 8 topova od 85 mm i čak oko 40 topova 3/20 mm (broj nije precizno utvrđen jer general Ademi u knjizi „Samo istina” na jednom mjestu navodi da je u Trogir poslao 1, a na drugom 2 topa 3/20mm).

Ako su ovi podaci istiniti, a general Ademi tvrdi da jesu i ne dozvoljava nikakve sumnje i dvojbe oko njihove točnosti te da ih navodi i u svom spisu „Operativno strateški značaj osvajanja vojarni JNA u Rogoznici u rujnu 1991.” (Split, 2003.), očekujemo pokretanje kaznenog postupka protiv nepoznatih osoba zbog osnovane sumnje da je riječ o ratnom kriminalu i profiterstvu te da, k tomu general Ademi razotkriva još i čin izdaje i podrivanja obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.

Fotografija: Ilustracija, Zečevo 1991. - foto arhiv mOK d.o.o.o

Iz kategorije: Vijesti