Datum objave: 28. Lipanj 2022

TOPLINSKI VAL / Među gradovima najizloženjm toplinskom valu je Knin, Šibenik nije toliko ugrožen

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U većem dijelu Hrvatske u utorak će biti pretežno sunčano s vrhuncem aktualnog toplinskog vala pa su meteorolozi izdali upozorenje o mjerama opreza, a među gradovima koji su najviše izloženi toplinskom valu je Knin.

Povremeno je moguća umjerena naoblaka, osobito poslijepodne i navečer, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, češće u unutrašnjosti. Pljuskovi mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu jugo te jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, uz obalu prolazno i bura. Najviša temperatura zraka uglavnom između 32 i 36 stupnjeva Celzija.

Gradovi s velikom opasnošću

Velika opasnost od toplinskog vala predviđena je za područja gradova Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka i Split, te umjerena opasnost za Osijek i Dubrovnik. Velika opasnost zadržat će se u srijedu još u Rijeci i Splitu, a u ostalim gradovima u kojima je bila velika, opasnost će se smanjiti na umjerenu.

I danas nas čekaju vruće i vrlo vruće prilike. Jučer je najtopliji bio Knin s 37,8 stupnjeva, u nastavku tjedna temperature će biti i više, još će se približiti brojci 40. Vrući zrak koji stiže s područja Afrike bogat je pustinjskim pijeskom i prašinom, zbog čega možete primijetiti da je nebo zamućeno. Danas nestabilnije, a i srijeda donosi pokoji pljusak lokalno u zapadnim područjima”, prognoza je i Tee Blažević, meteorologinje N1 Televizije. Upozorava da je uz upozorenje na vrućinu, u zapadnim područjima na snazi i upozorenje na moguće nevrijeme putem sustava Meteoalarm DHMZ-a.

Kako se zaštititi

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Iz kategorije: Vijesti