Datum objave: 29. Lipanj 2022

JUBILEJ / Prvi šibenski šahovski klub osnovan je prije 100 godina - u lipnju 1922.. Imao je sjedište u hotelu „Krka”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi šahovski klub u povijesti Šibenika osnovan je 1922. godine, no kako o njemu nema sačuvanih podataka teško je očekivati da će biti obilježena njegova 100. obljetnica. Šibenski šahovski klub je prema novim pravilima za osnivanje i registraciju sportskih društava ponovno utemeljen 1927. godine. Sjedište kluba bilo je, kao i 1922. godine, u hotelu Krka. Za predsjednika je izabran državni sudski savjetnik Simo Arneri, dr. M. Škarica za potpredsjednika, Tihomil Drezga za tajnika te Nikola Šarac za blagajnika. Odbornici kluba bili su A. Kapetanović, Maršić i M. Kalmeta, Dinko Čatlak je bio knjižničar, a članovi Nadzornog odbora A. Lučev, Š. Iljadica i Mato Karađole Šašac.
To su ujedno i prvi potpuni historiografski podaci o organiziranom igranju šaha u Šibeniku, ali se zna da je šah u Šibenik stigao vrlo rano te da je u 19. stoljeću bio vrlo popularan čak i među pukom.
Ante vitez Šupuk, otac modernog Šibenika smatrao šah toliko važnim i vrijednim da su ga njegova djeca i unuci morali obavezno učiti uz uz glazbu i strane jezike.

Prvi vrsni šibenski šahisti koje znamo po imenu bili su Tihomil Drezga, Petar Trifunović, Čatlak, Wybralih, Nikola Šarac, A. Kapetanović, M. Kalmeta, Dinko Čatlak , A. Lučev, Š. Iljadica i Mato Karađole Šašac.

Iz kategorije: Vijesti