Datum objave: 30. Lipanj 2022

PRORAČUN GRADA ŠIBENIKA / Grad Šibenik i ove godine dobio „peticu“ za transparentnost proračuna.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja pod nazivom „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Grad Šibenik ocijenjen je najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.
-Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji, - navod
i Institut za javne financije.

Za potrebe istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih dokumenata objavljenih na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.; prijedlog proračuna za 2022.; izglasani proračun za 2022.; proračunski vodič za građane za 2022.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti. Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

Grad Šibenik je dodatno podignuo transparentnost tako što su na gradskoj internetskoj stranici javnosti dostupni svi podaci o isplatama iz Riznice Grada Šibenika.
Poveznica na interaktivnu kartu: http://www.ijf.hr/transparentnost-2022/karta/
Poveznica na Transparentnost Riznice: https://transparentno.sibenik.hr/

 

Iz kategorije: Vijesti