Datum objave: 01. Srpanj 2022

STARINE NAŠE DIVNE / Vjerna kopija otuđenog kucala baroknog stila postavljena na drvene vratnice u Kačićevoj ulici

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U okviru 49-og projekta programa Stanadi, koji se realizira pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, u Ulici Andrije Kačića rekonstruirano je i postavljeno kucalo baroknih stilskih oznaka čiji je original utuđen u ljeto 2008. godine. Željezno kucalo u obliku lire, dimenzija 22 x 16 centimetara, iščupano je iz drvenih vratnica baroknog stilskog sloga koja se nalaze u povijesnoj jezgri Šibenika i od tada mu se gubi svaki trag.

Takvih je kucala bilo nekoliko u staroj gradskoj jezgri, a otuđeno kucalo bilo je najljepše i najvrsnije među do tada sačuvanim starim kucalima u Šibeniku.

Srećom, sačuvana je detaljna fotografska i arhitektonska dokumentacija na temelju koje je tvrtka Kovinopojasar iz Zagreba izvela odljev kopije koja je postavljena na staro mjesto. Ovim je nadoknađena jedna od najvećih šteta načinjena na arhitektonskim detaljima u staroj gradskoj jezgri Šibenika u posljednjih 30 godina.

Program Stanadi, podsjetimo, Grad Šibenik, u suradnji sa Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, provodi više od dva desetljeća. Do sada je obnovljeno niz arhitektonskih detalja na šibenskim kulturnim dobrima u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i prebogate šibenske povijesti.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti