Datum objave: 06. Srpanj 2022

A SAD SVI NA JADRIJU / Ne propustite 6. kolovoza na Jadriji modnu reviju nekadašnjih kupaćih kostima i izvorni jadrijski gulaš

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Manifestacija “A sada svi na Jadriju!” koju u povodu 100. obljetnice tog kultnog gradskog kupališta organizira Udruga „Volim Šibenik” uz potporu TZ Grada Šibenika i Grada Šibenika bit će na Jadriji održana 6. kolovoza, a sutradan, 7 kolovoza u Gradskoj knjižnici „Jurja Šižgorića” u Šibeniku bit će otvorena izložba nikada viđenih fotografija iz zlatnog doba „Jadrije”, znači od osnivanja do početka 2. svjetskog rata, ali i fotografije iz 50  tih i 60  godina prošlog stoljeća. Ta je manifestacija dio bogatog programa koji je organizirala Turistička zajednica Grada Šibenika u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija ,a koji će trajati tijekom srpnja i kolovoza.

Naziv manifestacije koju organizira Udruga Volim Šibenik uzet je s plakata kojim je oglašeno osnivanje gradskog kupališta Jadrija prije sto godine i na koje stoji taj poziv „A sada svi na Jadriju!”.
 
Najatraktivniji dio sigurno će biti modna revija kupaćih kostima koje su u zlatno vrijeme Jadrije, kada je ona bila mondeno kupalište šibenske građanske klase nosile tadašnje dame,a li i muškarci. Na temelju izvornih fotografija rekonstruirala ih je šibenska modna kreatorica Karmen Herceg i već ih je počela krojiti i šivati. „Zadatak nije lagan, ali ne izazovan i uživam u tome. Modele tih kostima ću malo prilagoditi modernom  vremenu tako da će biti nosivi i danas”, ističe Karmen. Na Jadriji će tog dana biti prikazan i dio fotografija s izložbe koja će biti otvorena dan kasnije u Gradskoj knjižnici, ali i fotografije iz malo modernijeg doba Jadrije – iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. 
Šibenčanke i Šibenčani su se i ovog puta, jednako kao i za izložbu „Lijepa, ljepša Šibenčanka” odazvali pozivu  Udruge Volim Šibenik, zavirili su u svoje obiteljske albume i za izložbu ustupili nit zanimljivih fotografija s Jadrije. 
Nakon izložbe i modne revije u ponovno otvorenom restoranu na Jadriji bit će poslužen „jadrijski gulaš” koji se jeo na Jadriji upravo u tom njezinom zlatnom dobu. 
Iz kategorije: Vijesti