Datum objave: 09. Srpanj 2022

Obilježena 5. obljetnica proglašenja Tvrđave sv. Nikole vrijednom svjetskom kulturnom baštinom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 9. srpnja 2017. godine šibenska Tvrđava sv. Nikole na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu u Krakowu, uvrštena je na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“. Peta obljetnica proglašenja Tvrđave sv. Nikole svjetskom kulturnom baštinom obilježena je sinoć prigodnim programom čiji su središnji događaji bili otvorenje gostujuće izložbe projekta ,,Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća'' i glazbeni recital ,,Kornati'' prof. Ante Stošića. Izložbom je fotografski i tekstualno predstavljena svaka od 6 komponenti zajedničkog upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine – utvrđeni gradovi Bergamo i Peschiera del Garda, grad tvrđava Palmanova u Italiji, fortifikacijski sustav grada Zadra i tvrđava sv. Nikole u Hrvatskoj te grad Kotor u Crnoj Gori. Svi gradovi različitim događanjima obilježavaju godišnjicu, a Šibenik i Zadar koordiniraju događanja, Zadar je ove godine nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole.

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije istaknula je da je proglašenjem tvrđave sv. Nikole svjetskom baštinom kanal sv. Ante poprimio jednu sasvim novu dimenziju - zaštićen je kao buffer zona tvrđave, ovdje se nalazi dio ekološke mreže NATURA 2000 Ušće Krke, a još od 1974. dio je Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku. Tim područjem upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Odgovorna je za projekte Turističke valorizacije kanala sv. Ante i tvrđave sv. Nikole.
-To su projekti koji se nadovezuju jedan na drugi u ovom iznimnom prirodnom okruženju koje pruža bezbroj mogućnosti za znanstveno-istraživački rad, praćenje stanja u prirodi, edukaciju stanovništva i posjetitelja, kao i za održivi razvoj područja, -kazala je Anita Babačić

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić rekao je kako je zaštita i obnova ovog vrijednog spomenika povijesne fortifikacijske arhitekture iznimno važna kao i integralno upravljanje lokalitetom i njegovom buffer zonom.
-S tim u vezi, kazao je župan Jelić, dali smo izraditi Plan upravljanja i Akcijski plan upravljanja posjetiteljima za cijelu buffer zonu čije smjernice slijedimo kroz aktivnosti zaštite, održavanja spomeničke arhitekture, organizirane brodske posjete promociju i edukaciju. Tvrđava, uvrštena među svjetska kulturna dobra, ima važnu ulogu u održivom razvoju Šibensko-kninske županije koja je između ostalih vrednota prepoznata i kao destinacija kulturnog i prirodnog turizma i stoga daje dodatnu vrijednost i doprinos njenoj ekonomskoj, socijalnoj i ekološkoj dimenziji.Tvrđava pripada zajednici i stoga njeno upravljanje mora biti participativno i uključivo. 

Indikativno je da na svečanosti nije bilo predstanika Grada Šibenika iako su uredno pozvani. Župan Jelić to nije htio posebno komentirati već je samo kazao kako su se valjda željeli odmoriti  jer je kraj radnog tjedna.

Iz kategorije: Vijesti