Datum objave: 10. Srpanj 2022

POD POVEĆALOM / Pečenje u umaku od šampinjona, juha, desert i salata; 26 kuna. Toga nema nigdje! Ima, u Hrvatskom saboru.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sve je poskupjelo. Cijene svega, posebice hrane dramatično rastu. Građani Hrvatske tonu u siromaštvo. Inflacija pogađa i rastače bas sve, osim – cijena u kantini i restoranu Hrvatskog sabora. Tamo se cijene nisu promijenile od 2009. godine, a kada ih se navade izazivaju nezadovoljstvo i bijes mnogih građana Hrvatske; glavno jelo u saborskoj kantini stoji 15 kuna, juha i kolač četiri kune, a salata tri. Dakle kompletan obrok koji se sastoji od recimo pečenje u umaku od šampinjona, juhe, deserta i salate; 26 kuna. Cijene su za ista jela neznatno više u saborskom restoran zato što tamo, za razliku od kantine koja funkcionira kao samoposlužni restoran, zastupnike poslužuju konobari.
Prema izjavama koje su na upite medija dali saborski dužnosnici, hrana u saborskoj kantini i restoranu nije subvencionirana nego se formira prema stvarnom trošku nabave namirnica i cijena rada. Gdje Sabor nabavlja namirnice po tako povoljnim cijenama da glavno jelo košta 15 kuna ( odnosno 9 ako je bez priloga) nije priopćeno, iako bi takva informacija građanima Hrvatske bila dragocjena i sigurno bi spasila mnoge obitelji od siromaštva.

Saborska kantina i restoran izdaju računi, ali ne podliježu zakonu o fiskalizaciji zato što je, kako se obrazlaže, riječ o internim ugostiteljskim uslugama za vlastite članove, a to su saborski zastupnici i zaposlenici Sabora. Kantina i restoran ne plaćaju najma prostora, a sve režijske troškove pokriva Sabor. Sabor? Ma ne, sve plaćaju građani jer Sabor nema drugih novaca osim onih koje zarade građani Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti