Datum objave: 15. Srpanj 2022

PROMJENE U KATOLIČKOJ CRKVI / Papa Franjo dao pravo glasa ženama pri imenovanju biskupa. Prvi puta u povijesti Katoličke crkve žene odlučuju o izboru novih biskupa.

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Papa Franjo je u želji da ženama povjeri dužnosti na najvišim razinama u Svetoj Stolici prvi je put imenovao žene u Dikasterij, vatikanski odbor koji odlučuje o izboru mi imenovanju biskupa, čiji su članovi do sada bili isključivo muškarci.

On je u Dikasterij imenovao s. Raffaellu Petrini, generalnu tajnicu Uprave Države Grada Vatikana, s. Yvonne Reungoat, bivšu vrhovnu poglavaricu Kćeri Marije Pomoćnice te Marije Lije Zervino, predsjednicu Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija.
Imenovanjem triju žena u Dikasterij papa Franjo je nastavio dubinski mijenjati odnos Katoličke crkve prema ženama pa i samu Katoličku crkvu. Imenovanje žena u najviša tijela Svete stolice omogućio mu je novi ustav Svete Stolice koji je prošlog mjeseca stupio na snagu, a koji dopušta svakom krštenom katoliku, uključujući muškarce i žene laike, da budu na čelu većine vatikanskih odjela.

Papa Franjo je takve promjene najavio već prošle godine kada je po prvi put imenovao s. Raffaellu Petrini u Upravu Države Grada Vatikana potom sestru Nathalie Becquart za podtajnicu Biskupske sinode, s. Alessandru Smerilli, za podtajnicu Dikasterija za službu cjelovitog ljudskog razvoja. Osim toga među laikinjama koje već obnašaju visoke položaje u Vatikanu su Barbara Jatta, prva ravnateljica Vatikanskih muzeja, Nataša Govekar, ravnateljica Teološko-pastoralne uprave Dikasterija za komunikacije i Cristiane Murray, zamjenica ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. U siječnju 2020. godine je po prvi put imenovana žena za podtajnicu Odjela Državnog tajništva za odnose s državama i međunarodnim organizacijama.

Foto: Vatican News

Iz kategorije: Vijesti