Datum objave: 15. Srpanj 2022

PREDSJEDNIK RH ZORAN MILANOVIĆ U ZATONU: Flota nije dovoljno spremna. Ovo se nije trebalo dogoditi. Odgovoran je onaj koji time upravlja, dakle Vlada kojoj su građani dali povjerenje da troši i ulaže njihov novac

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je danas požarom poharana područja u Zatonu kod Šibenika. Razgovarao je s vatrogasnim zapovjednicima i vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara u kojemu je uništeno i dvadesetak kuća, kao i s mještanima Zatona kojima su kuće stradale u požaru.

Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Volimir Milošević, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Šibenik i Boris Dukić, zapovjednik DVD Zaton informirali su predsjednika Milanovića o sadašnjoj situaciji na požarištu, o angažmanu vatrogasaca i aktivnostima na gašenju požara prethodnih dana, o šteti od požara, kao i o izazovima s kojima se vatrogasci suočavaju u ovakvim situacijama.

Nakon obilaska požarom poharanih područja i govoreći o odgovornosti i nespremnosti flote za požar predsjednik Milanović je rekao: “Nije dovoljno spremna, ovo se nije trebalo dogoditi i odgovoran je onaj koji time upravlja, dakle Vlada kojoj su građani dali povjerenje da troši i ulaže njihov novac. To je prije svega premijer, a onda i Banožić. To nije prvi put, što god je taj čovjek taknuo je uprskao. Zbog njega smo skoro ostali bez stotinjak američkih Bradleya. Nisu izgrađeni hangari, trebali su biti davno gotovi, za skupe helikoptere. To je naprosto jedna  nekompetencija i nema za to opravdanja. Nedovoljno smo spremni, ne kažem da nije napravljeno ništa, ali kao i obično nije napravljeno dovoljno. Ono što sam vidio su zemljišne čestice u zelenilu koje ulaze u naseljena mjesta i predstavljaju sigurnosnu ugrozu, a ne mogu se kazniti. To je sigurnosno pitanje i takve stvari bi država trebala iskorijeniti.“
Kao drugi primjer neodgovornosti naveo je niske plaće dragovoljnih vatrogasaca za koje smatra da bi trebale biti veće pa bi onda bilo i više dragovoljaca: „ Znate koliko dobivaju dragovoljci vatrogasci koji tokom ljeta ovdje riskiraju glavu? 5000 kuna! A onda se očekuje da netko izgori na požarištu za 5000 kuna. Novac iz fondova je naš novac, izvoli to uzeti i dati tamo gdje treba.“
Osvrnuo se i na naknade štete rekavši: “Župan će proglasiti elementarnu nepogodu i ljudi će vjerojatno nešto dobiti“. Dodao je kako bi i vlasnici objekata trebali voditi računa da se imovina osigura.

Odgovarajući na pitanje je li se kao vrhovni zapovjednik interesirao za stanje požarne flote odgovorio je: „Stanje požarne flote nije ingerencija vrhovnog zapovjednika, ja se jesam interesirao, ali ja za to ne odgovaram i ne mogu izdavati nikakve zapovijedi, mogu primiti na znanje, vidjeti, dobiti informaciju“. Zaključio je da se vojska u normalnim okolnostima ne bi trebala baviti požarima niti dolaziti na požarišta jer vojska tome ne služi.

Zajedno s predsjednikom Milanovićem, požarište u Zatonu obišli su i Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije i Stipe Petrina, predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije, a uz predsjednika države bio je i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Iz kategorije: Vijesti