Datum objave: 20. Srpanj 2022

POSLJEDICE POŽARA /Ministrica poljoprivrede obišla poljoprivredna gospodarstva stradala u požaru u Zatonu i zaleđu Vodica

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je danas neka od poljoprivrednih gospodarstava stradalih u požaru koji je proteklog tjedna zahvatio dijelove Šibensko-kninske županije.

U društvu župana dr. sc. Marka Jelića i njegovih suradnika, glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, zamjenika gradonačelnika Šibenika Danijela Milete te predstavnika mjesnog odbora u Zatonu, ministrica je najprije obišla obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mladog poljoprivrednika Ivana Cvitana kojemu je u požaru izgorio maslinik s 400 stabala maslina, a potom i potpuno uništeni vinograd Dražena Ševerdije.

Po završetku obilaska opožarenih poljoprivrednih gospodarstava u Zatonu, ministrica se uputila u zaleđe Vodica, gdje je u pratnji gradonačelnika Grada Vodica Ante Cukrova i predstavnika Županije posjetila obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo pčelara Ante Bulata kojemu je u požaru stradao veliki broj pčelinjih zajednica, a potom i imanje Branimira Sladoljeva kojemu je u požaru izgorjelo 200 stabala maslina.

Prilikom susreta s oštećenim poljoprivrednicima ministrica je istaknula kako joj je vrlo teško gledati uredne poljoprivredne površine u koje je uložen veliki trud i rad, potpuno uništene jednim ovakvim događajem.

Podaci s terena govore da je oštećeno 137 poljoprivrednih gospodarstava, na 413 parcela, na ukupno 95 hektara.

Oštećenim poljoprivrednicima već su pružene osnovne informacije o mjerama pomoći. Jasno je da će im za obnovu maslinika, vinograda i ostalih površina trebati i dodatna pomoć, a i neke druge mjere koje ćemo u suradnji s lokalnom i područnom zajednicom uspostaviti po uzoru na dosadašnju praksu. Što se tiče sanacije i investicijskih mjera, mi i sada imamo jedan otvoreni natječaj, ali vjerujem da se poljoprivrednici neće stići na njega prijaviti. Zato ćemo ga otvoriti odmah prvi dan kad poljoprivrednici budu spremni, kao što smo učinili i nakon nedavnih tuča. Ipak proći će više mjeseci od podnošenja zahtjeva i njihove obrade do isplate šteta. Pritom je moguće davanje predujma u iznosu do 50 posto, što će donekle ubrzati ostvarenje određenih investicija.“, istaknula je ministrica te dodala:

Slijedom loših i teških iskustava posljednjih smo godina uvelike olakšali procedure, a naši savjetnici ljudima pomažu na terenu. Također, razmotrit ćemo i mogućnost dodatne pomoći zbog izgubljenog ovogodišnjeg prihoda. Što će tiče obnove investicija, poljoprivrednici mogu biti sigurni da će im biti isplaćeno 100 posto prihvatljivih troškova.“, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković po završetku obilaska opožarenih poljoprivrednih gospodarstava u Zatonu i Vodicama.

Iz kategorije: Vijesti