Datum objave: 21. Srpanj 2022

OBNOVA SE NASTAVLJA / Grad Šibenik dobio od države još 535 000 kuna za obnovu Gradske vijećnice

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Šibenik je za prve dvije faze obnove Gradske vijećnice od Ministarstva kulture RH dobio 750 tisuća kuna, a sad mu je stavljeno na raspolaganje još 535 tisuća kuna od istog ministarstva. Ostvareno je to prijavama na Pozive za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture.

Kroz dosadašnje radove, inače,  sanirano je krovište zgrade koje je prokišnjavalo zbog dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih crjepova. Posljedično su se i zidovi vijećnice oštetili vlagom, pa je i njih valjalo sanirati. Također je cijelo krovište toplinski izolirano kamenom vunom te je ugrađen sustav za ventilaciju budući da do tada prostor nije bilo moguće ventilirati. Zamijenjena je i stara i nefunkcionalna oprema za grijanje i hlađenje,  kao i dio elektroinstalacija na prvom katu, a  ugrađen je i sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu je obnovljena i stavljena u funkciju. Obavljeni su i opsežni stolarski radovi, pa je, tako zamijenjena kompletna višedijelna stakleno-drvena stijena duž prvog kata, ukupne površine 125 metara kvadratnih.

S obzirom na to da je sadašnja Gradska vijećnica, odnosno Gradska loža, faksimilski obnovljeni stari renesansni objekt iz prve polovice 16. stoljeća koji je u zračnom bombardiranju srušen u Drugom svjetskom ratu, te zajedno s katedralom sv. Jakova urbanistički zatvara i usklađuje središnji šibenski trg – Trg Republike Hrvatske, detaljima u njezinoj obnovi treba posvetiti posebnu pažnju. U trećoj fazi slijede radovi rušenja i demontaže poput otucanja žbuke, skidanja parketa, skidanja stolarije te njihova odvoza. Tu su i daljnji radovi žbukanja zidova i zidarske obrade špala, radovi koji uključuju postavljanje parketa i pripadajućih lajsni, ličilački radovi pripreme zidova, skidanja tapeta, krpanja, saniranja, gletanja i bojanja zidova, odnosno bojanja drvenog kazetiranog stropa, stolarska obrada oštećenih dijelova kazetiranog stropa, izrade ulaznih drvenih vrata,  unutarnje ostakljene stijene, unutarnjih jednokrilnih i dvokrilnih vrata, te završetak širokog spektra elektroinstalaterskih radova. U svemu ovome imamo nemjerljivu pomoć Angele Bujas, pročelnice Konzervatorskog odjela u Šibeniku“, kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Splitska firma Deltron d.o.o. odradila je prvu fazu obnove, a drniški Konsa d.o.o. drugu fazu, te je ukupni trošak iznosio 1,82 milijuna kuna. Kroz kolovoz se očekuje raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova na trećoj fazi, procijenjene vrijednosti oko milijun kuna.

Iz kategorije: Vijesti