Sidebar Menu

Datum objave: 30. Srpanj 2022

Od danas su električni romobili, monocikli, segwayi i slična prometala osobna prijevozna sredstva. Smiju ići 25 kmh, a vozač ne smije imati slušalice na ušima.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas je stupio je na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim je definirano da su suvremena električna prometala poput električnih romobila, električnih monocikla, segwaya i slične naprave osobna prijevozna sredstva. Osobna prijevozna sredstva su vozila koja nisu razvrstana niti u jednu kategoriju vozila. Takva prijevozna sredstva nemaju sjedala, radni obujam njihovih motora nije veći od 25 cm³, a trajna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW. Na ravnoj cesti takva prometala ne smiju razviti brzinu veću od 25 km/h. Zakon propisuje pravo i način korištenja površina po kojima se mogu kretati te uvjete koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom sudjelovanja u prometu. Vozači osobnog prijevoznog sredstva, kao i vozači bicikala ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha,

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.