Datum objave: 12. Kolovoz 2022

SUKOB OKO STANJA U DOMU ZDRAVLJA / Dožupanica Iris Ukić Kotarac i Upravno vijeće ukazuju na loše funkciniranje te ustanove, v.d. ravnatelja Joško Jurić sve opovrgava

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ponukana, kako je kazala, nemilim događanjima vezanim za nefunkcioniranje zdravstvenog sustava u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, podžupanica Šibensko – kninske županije Iris Ukić Kotarac  jučer je na svom Facebook profilu objavila da je od Upravnog vijeća Doma zdravlja Šibenik zatražila izvješće o stanju u toj zdravstvenoj ustanovi koje, prema onomu što je napisala, nije nimalo dobro, a čini se da većinu krivnje svaljuje na Joška Jurića, koji je više od 10 godina ravnatelj te ustanove i na, kako je jasno kazala, političko kadroviranje  izbor podobnih, a ne stručnih kadrova. Ukazuje na to da Dom zdravlja nema glavnu sestru, da u njemu rade samo dvoje specijalista obiteljske medicine, da su mladi liječnici demotivirani i da odlaze iz te ustanove, da s ene ulaže u Službu saniteta ....

Danas je novinarima poslala izvješće Upravnog vijeća šibenskog Doma zdravlja čiji je predsjednik Antonio Bejić, dr.med. On navodi da su izradili iscrpno izvješće kako bi  izvijestili  javnost o situaciji zatečenoj u najvećoj Ustanovi primarne zdravstvene zaštite u našoj županiji. U njemu spominje nezadovoljstvo zaposlenika i , kako kaže toksičnu situaciju.

 
„ Po izvješću koje nam je dostavljeno do kraja 2021., u sastavu DZ samo su dvije ambulante obiteljske medicine kojima su nositelji specijalisti obiteljske medicine od ukupno 19 ambulanti. Za napomenuti je da ustanova nije raspisala natječaj za specijalizacije OM od 2017. kad su na raspolaganje dana sredstva EU za financiranje specijalizacija, a na natječaj nije bilo prijavljenih. Grozna je činjenica da natječaj za obiteljsku medicinu nije raspisan unatrag 15-ak godina. Ustanova je financirala provođenje specijalizacije iz medicine rada te ortodoncije. Tijekom protekle godine dana u dva su navrata raspisani natječaji za specijalizaciju iz ginekologije, na koji nije bilo prijava. Nadalje, trenutnim uvjetima i stanjem PZZ kolege liječnici nisu ničim motivirani niti od strane sustava, niti od strane rukovodstva, raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, ističe on.
Navodi i požrtvovnost ekipa u sanitetu koje godišnje prijeđu i do milijun kilometara godišnje  u starim automobilima.
 
 
 
 
„Treba li išta istaknuti povrh činjenice da ti ljudi mjesečno naprave sveukupno do 90 000 km mjesečno, a godišnje i preko milijun kilometara? Treba dodati da svoj posao obavljaju u vozilima s po/preko 450 000 km, donedavno neka i do 700 000 km, s ovjesom za teretni program, bez većine normativom propisane opreme (HRN EN 1789:2015), vozeći nepokretne i polupokretne pacijente lokalno, ali i na međugradskim relacijama na dijagnostičke i terapijske postupke, pa i u okolnostima hitnoće. Zašto kažem smjelost? Biste li se vi s infarktom miokarda vozili hitno u KBC ST znajući da na instrument ploči gori lampica ˝check engine˝ ili da sestra u pratnji nije educirana da u suradnji s liječnikom u pratnji pruži ALS (˝Advanced Life Support˝, tj, napredno održavanje života), ili jednostavnije reanimira bolesnika u slučaju kardiorespiratornog aresta? „, pita se Bejić. Ističe i da su utvrdili da su se neki bolesnici vozilima saniteta vozili u privatne klinike te da su se ta vozila koristila i za privatne svrhe. Ukazuje i na loše financijsko stanje te na to da se, da Dom zdravlja nema glavnu sestru te da se  unatoč svemu tome aktualni v.d. ravnatelja Joško Jurić ponovno javio na natječaj za ravnatelja iako je kazao da to neće napraviti. 
 
 
Već nakon jučerašnjeg istupa u javnosti županice Iris Ukić Kotarac očitovao se  v.d. ravnatelja Doma zdravlja Joško Jurić koji ističe kako Županija kao osnivač Doma zdravlja snosi odgovornost za stanje u njemu . On u svom priopćenju, koje je odgovor podžupanici Iris Ukić Kotarac kaže: 
Potaknut vašom objavom na društvenoj mreži i portalima, a unatoč, pretpostavljam, vašim dobrim namjerama, onaj koji vas je informirao pokazuje elementarno nepoznavanje funkcioniranja primarne zdravstvene zaštite, kako u funkcionalnom tako i kadrovskom, financijskom ili bilo kakvom drugom smislu, pa smo prisiljeni na isti način dati objašnjenje:
 
- DZ Šibenik nema glavnu sestru
Imali smo glavnu sestru/tehničara te se nakon određenog vremena pokazalo da se ti poslovi mogu bolje/racionalnije riješiti na drugi način, te je zaposlenik reorganizacijom premješten u drugu službu. 
Još uvijek smatram da nam glavna sestra ne treba i to je u nekoliko navrata objašnjeno na Upravnom vijeću. Ukoliko vi kao Osnivač inzistirate mi ćemo pokrenuti postupak izbora glavne sestre.
Većina drugih manjih Domova zdravlja također nema glavnu sestru. Kad se formira jedinstveni Dom zdravlja u Županiji to će radno mjesto biti potrebno. 
Posao koji bi obavljala glavna sestra/tehničar u DZŠ vrlo efikasno obavljaju djelatnici u upravi. Time smo u ovoj iznimno teškoj financijskoj situaciji uštedjeli cca 200.000 kn godišnje. "Zapošljavanje radi zapošljavanja" nije opcija u DZŠ (bar dok sam ja ravnatelj). 
Prije mog dolaska u Upravi je bilo 8 zaposlenika, a "prirodnim" odlaskom u Upravi je zajedno sa ravnateljem trenutno 6 zaposlenih. Morate priznati da nije puno s obzirom na 178 zaposlenih.
 
Za vašu informaciju HZZO ne doznačuje sredstva za plaće zaposlenika u Upravi, te iste moramo osigurati iz vlastitih sredstava, što je još jedan od razloga za što racionalniju organizaciju rada  Ustanove.
 
- Ustanova ima sva povjerenstva, imenovana na propisani način na Upravnom vijeću, koja se sastaju prema potrebi .
 
- Predstavnik radnika u Upravno vijeću
Već dugo upozoravamo i sindikat i zaposlenike da obave postupak izbora svog predstavnika u Upravno vijeće, međutim isti su to obavili "aljkavo" te je sud osporio izbor. Sad bi trebali ponovno pokrenuti proceduru s kojom Uprava DZŠ nema baš ništa, niti se smije "miješati", osim pomoći savjetom i  "infrastrukturom". 
 
- Samo 2 specijalista obiteljske medicine
Točno. Ali vam je svakako poznato da sredstva za financiranje specijalizacija osigurava ili Ministarstvo ili Osnivač (Županija). Kako sredstva nisu bila osigurana, a godinama smo upozoravali i tražili ista, nismo niti mogli raspisati specijalizacije. 
Prije 2 god kad su sredstva bila osigurana preko EU fondova raspisali smo natječaj za specijalizacije iz obiteljske medicine  ali se nitko nije javio (nije bilo zainteresiranih).
Za vašu informaciju samostalno smo uspjeli financirati specijalizacije iz ortodoncije i medicine rada, jer smo smatrali da grad veličine Šibenika to mora imati bez obzira na troškove istih. Ukupni trošak te dvije specijalizacije  je ukupno cca 1.600.000 kn , što je ogromno financijsko opterećenje za našu Ustanovu.
Za više od toga nismo imali, a od Osnivača (Županije) niti Ministarstva nismo imali pozitivan odgovor.
 
- Problem s liječničkim kadrom - 2 liječnika dala otkaz
Kao i sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj i mi imamo problem s pronalaskom liječnika i medicinskih tehničara. Sasvim sigurno DZ Šibenik spada u 5% onih Ustanova koji su do sada ( a samo mi koji radimo ovdje znamo kako...) uspijevali organizirati rad u svojim ambulantama bez većih poremećaja . Što ne znači da ćemo uspjeti i ubuduće jer očekujemo "tešku" jesen po pitanju medicinskog kadra.
Mladi liječnici su dali otkaz zbog privatnih razloga. Doktorica (nećemo navoditi imena) se vratila u Zagreb zbog bolesti majke, a doktor zbog privatnih razloga. 
Koliko su imali dobra iskustva u Domu zdravlja Šibenik govori i činjenica da su se u međuvremenu oboje vratili u našu Ustanovu (doktor već radi a doktorica od 1.09.2022.) 
 
- Ambulante nemaju tople vode
Može se dogoditi da ambulanta nema toplu vodu samo ako se nekoj (od 40-tak ambulanti u DZŠ ) pokvario bojler što redovno rješavamo.
 
- Sanitetska vozila- stara  i derutna oprema
Sanitetska vozila obnavljamo sredstvima koje nam odobri Županija (decentralizirana sredstva). Koliko nam se odobri sredstava toliko možemo i nabaviti vozila.
Isto se odnosi i na opremu, za koju smo uvjereni da je još uvijek u dobrom stanju. 
Vozila DZŠ zbog obima posla stare jako brzo. Pojedina pređu i cca 80- 90.000 km godišnje , tako da nakon 4 godine već imamo problema sa istima. Vozila se redovno održavaju, kao i zamjena guma na istima. Sve ostalo su zlonamjerne tvrdnje!
Pogotovo da se netko vozio bez naloga za prijevoz, te da se od HZZO-a ne naplaćuju putni nalozi. Još jednom - elementarno nepoznavanje funkcioniranja službe Saniteta!.
Za vašu informaciju HZZO-e ne plaća usluge Saniteta prema putnim nalozima (iako ih "svatko" tko uđe u sanitetsko vozilo obavezno mora imati ) već prema kilometraži . Dakle ako prevozimo dva ili više pacijenta s putnim nalozima u istim kolima , HZZO plaća samo jednu vožnju.    
 
- edukacija medicinskih tehničara u Sanitetu
Sadašnja Uprava je vodila računa o edukaciji svojih medicinskih tehničara, kao i svih zaposlenika, te isti imaju potrebnu edukaciju prema pravilniku o Sanitetskom prijevozu. Edukaciju su obavili ovlašteni djelatnici Hitne medicinske pomoći.
Sanitetska vozila su opremljena prema Pravilniku. Ako niste znali , u slučaju da se prevoze hitni/životno ugroženi pacijenti, Ustanova koja je zatražila prijevoz dužna je osigurati svu potrebnu dodatnu opremu i doktora ( te svoju medicinsku sestru po potrebi) .
 
Što se tiče izbora Ravnatelja u DZŠ, promjenom vlasti u Županiji sam prvi (možda i jedini) novom županu gosp. Jeliću ponudio mandat na raspolaganje, te rekao da ako u mene nema povjerenja da se neću niti kandidirati za ravnatelja (2021.god). Župan je rekao da imam kao i svi pravo podnijeti molbu što sam uradio "zadnji tren" vidjevši da se nitko drugi nije javio.
Sada (2022.godine) sam se također javio "zadnji tren" misleći da se nitko neće javiti (Ustanova mora imati osobu za zastupanje). 
 
„Biti ravnatelj Doma zdravlja Šibenik uopće nije nikakva privilegija u današnjim uvjetima rada zdravstvenih ustanova, što i pokazuje "veliki" broj zainteresiranih”, zaključuje Jurić. 
Iz kategorije: Vijesti