Datum objave: 25. Kolovoz 2022

Ponovno su se oglasili šibenski branitelji koji tvrde da general Ademi u knjizi „Samo istina” ne govori istinu o bitki za Šibenik 1991. i osvajanju vojarni JNA u Rogoznici.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi” Šibenik, hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i dragovoljaca veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, ogranak Rogoznica, oglasile su se novim priopćenjem kojim nastavljaju svoju bitku, kako kažu, protiv neistina o Domovinskom ratu i obrani Šibenika u rujnu 1991. godine koje je u svojoj knjizi „Samo istina” iznio general Rahim Ademi.
U novoj objavi kažu da nastavljaju s objavama nakon što je general Rahim Ademi 4. kolovoza 2022. godine na promociji svoje knjige „Samo istina” u Kninu, izbjegao sučeljavanje sa šibenskim braniteljima koji dokazuju da on u knjizi „Samo istina” ne govori istinu, krivotvori podatke te lažno prikazuje i preuveličava svoju ulogu u obrani Šibenika u rujnu 1991. godine, opetovano ponavljaju i opominju da knjiga generala Ademija nije i ne smije biti izvor podataka za povijest Domovinskog rata i njegovih važnih bitaka poput bitke za Šibenik.
-Do sada smo na 50 stranica knjige „Samo istina”, od 65. do 115. stranice, -kaže se u objavi, -razotkrili 22 neistinita i netočna prikaza Rahima Ademija o bitci za Šibenik te neistinita prikaza njegove osobne uloge i zadaća u tim zbivanjima. To na žalost nije još ni polovica neistina koje smo uočili na tim stranicama knjige „Samo istina” pa nastavljamo borbu za istinu o bitci za Šibenik i Domovinskom ratu.

U novoj objavi šibenski branitelji tvrde da general Ademi lažno prikazuje kako je i po čijoj zapovijedi 16. rujna 1991. godine poslan u Rogoznicu radi zauzimanja tamošnjih vojarni JNA Zečevo, Kruščica i Smokvica. Citirajiu tekst sa 73. stranice knjige "Samo istina" u kojem general Ademi piše: „Idi odmah i osvoji vojarne - zapovjedio mi je Viduka. Povedi sa sobom „Tigrove“ (izviđačko-diverzantski vod 113.brigade kojim je zapovijedao Vlado Jaram zvani Falkone). Pri izlasku iz zapovjedništva sreo sam načelnika policije Nikolu Vukušića i obavijestio ga da krećem u osvajanje vojarne u Rogoznici. Razveselila ga je ta vijest, te mi je rekao da za sve svoje potrebe slobodno angažiram ljudstvo policijske postaje u Primoštenu i Rogoznici“ te kažu:.
-
General Ademi, navodi se u izjavi, ne govori istinu i lažno prikazuje kako je i po čijoj zapovijedi 16. rujna 1991. godine poslan u Rogoznicu radi zauzimanja tamošnjih vojarni JNA Zečevo, Kruščica i Smokvica. Zauzimanje vojarni pripremano je i planirano puno prije izbijanja tenkova JNA na Šibenski most i širi prostor Vodica. Odluka da se uputi Ademija u Rogoznicu sa zadaćom da vodi akciju zauzimanja vojarni JNA donijeta je na sastanku održanom 16. rujna 1991. godine iza 22 sata u zapovjedništvu 113. brigade ZNG-a u Šibeniku. Na sastanak su u alarmantnoj situaciji nakon izbijanja tenkova i postrojbi JNA na Šibenski mosta bili nazočni Mate Viduka tada zapovjednik 6. Operativne zone Split koji se tih dana zatekao u Šibeniku i najodgovorniji zapovjednici 113. brigade ZNG-a Milivoj Petković i Božo Marković, Danko Brzić zamjenik zapovjednika bojne, pripadnici SIS Pulić i Gović, načelnik PU Šibenik Nikola Vukošić, njegov pomoćnik Mate Ajduk, načelnik operative Ivo Fuštin, zapovjednik Specijalne jedinice Ivica Ajduković i Davor Čogelja, djelatnik Policijske uprave Šibenik za operativne poslove i pričuvnu policiju, predstavnici Kriznog štaba tadašnje Općine Šibenik Ante Mikulandara i Davor Škugor te predsjednik Skupštine općine Šibenik Paško Bubalo i Izvršnog vijeća Skupštine općine Šibenik i Kriznog štaba Josip Juras.
Na sastanak je bio pozvan i Rahim Ademi upravo zbog odluke da se ide na osvajanje vojarni u Rogoznici s naglaskom na vojarnu u Zečevu. Osvajanje rogozničkih vojarni planiralo je zapovjedništvo 113. brigade ZNG-a, a na terenu su za akciju već dosta ranije konkretne radnje poduzimali policija, SIS i Krizni štab tadašnje MZ Rogoznica.
Na sastanku je bilo uočljivo da ni Rahim Ademi ni Mate Viduka, zapovjednik Operativne zone Split koji se tu zatekao za taj plan nisu znali, a nisu znali ni što su odlučili poduzeti Milivoj Petković i Božo Marković. Na osvajanju rogozničkih vojarni radilo se dakle već duže vremena, a ne onda kada su tenkovi JNA došli na most kako se može pomisliti pri čitanju Ademijeve knjige "Samo istina". Ademiju je zadatak osvajanja rogozničkih vojarni povjeren zato što je bio topnik i što je, kao oficir JNA ranije, između ostalog, bio na službi i u vojarni Zečevo te je poznavao tamošnje prilike. Na sastanku je konsenzusom donijeta odluka da se 17. rujna u 4 sata ujutro napadaju neprijatelj na Šibenskom mostu i vojarne JNA u Šibeniku te da Ademi ide u Primošten gdje će okupiti policiju iz Primoštena i Rogoznice te dragovoljce iz Burnjeg Primoštena i s njima pripremiti operativni plan za osvajanje Zečeva. Dobio je zapovijed da ukoliko propadne plan o predaji Zečeva bez borbe, na čemu su radili djelatnici SIS, 113 brigade ZNG i policije, da organizira napad na vojarnu i zauzme je. Na tom sastanku pri izdavanju zapovijedi Rahimu Ademiju nije se znalo da je u Primoštenu stacionirana satnija 4. brigade ZNG-a pod zapovjedništvom Ivice Tolića. Bila je to sretna okolnost jer sa snagama kojima je Ademi raspolagao i kako ju je on pripremao teško da bi ta akcija dobro završila.
Navodeći u svojoj knjizi da je pri izlasku iz zapovjedništva 113. brigade ZNG-a slučajno sreo načelnika policije Nikolu Vukošića i da mu je onako uzgred kao da se radi o nečem beznačajnom kazao da može raspolagati ljudstvom iz policijskih postaja u Primoštenu i Rogoznici, notorna je laž. Raspoloživo ljudstvo policije, 113. brigade ZNG-a i mjesnih straža koje su odavno nadzirale vojarne Zečevo, Kruščica i Smokvica, već je bilo na terenu pa je Ademi otišao u Rogoznicu na pripremljen teren u pratnji postrojbe zvučnog imena "Tigrovi" koja je, da i to spomenemo, pod krajnje upitnim okolnostima napustila položaje u Piramatovcima s kojih je mogla barem usporiti tenkove koji su krenuli prema Šibeniku i Vodicama. Pitanje je kakav je plan Ademi imao, a upitno je i da li ga je uopće imao? Po onomu što je napisao u svojoj knjizi on ne samo što nikakav plan nije imao nego uopće nije znao kakva je situacija na terenu.
Bi bilo činjenično važno čuti što o tomu misli Mate Viduka, tadašnji zapovjednik Operativne zone Split koji je u ovom pasusu knjige "Samo istina" prikazan kao šarlatan, a ne kao časnik koji donosi promišljene odluke u nadasve teškoj i pogibeljnoj ratnoj situaciji. Ademi piše da mu je Viduka zapovjedio: -Idi odmah i osvoji vojarne. Ademi prikazuje kao da ga Viduka šalje da mu kupi sendvič, ne da obavi u tim trenucima za Šibenik sudbonosnu, a u naravi tešku i pogibeljnu vojničku zadaću. Tom rečenicom sebe veliča, a omalovažava i ponižava Matu Viduku kao i sve ostale dionike bitke za Šibenik.

Objavi su priloženi preslici dokumenata koji govore o tome kako su zauzete vojarne JNA Zečevo, Kruščica i Smokvica kod Rogoznice:

Preslik izjave Duška Krnića, zamjenika zapovjednika 113. brigade ZNG-a 1991. godine

 

Preslik stranice iz knjige „Branili smo Domovinu” (2013.) Ivice Raduša i Zorana Šanguta na kojoj Rahim Ademi neistinito, ali drukčije nego u svojoj knjizi „Samo istina”opisuje osvajanje vojarni u Rogoznici.

 

Izvadak i životopisa kojeg je napisao general bojnik Rahim Ademi – pasus u kojem govori o osvajanju vojarni u Rogoznici drukčije nego u svojoj knjizi „Samo istina”.

 

Brigadir Mate Vidkuka, zapovjednik Operativne zone Split; izvješće o osvajanju vojarni Zečevo, Kruščica i Smokvica

 

Iz kategorije: Vijesti