Sidebar Menu

Datum objave: 26. Kolovoz 2022

NOVI JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ / Uvedeno pet novih linija, jednokratna karta će biti jedan eur, mjesečna za umirovljenike i đake 10 eura

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novih 11 niskopodnih autobusa održavat će od 1. rujna pet novoformiranih gradskih i dvije prigradske linije, polazit će svakih sat vremena. Za sada ništa od besplatnog javnog prijevoza ali će karta u 1. , gradskoj zoni biti niža nego do sada. Jednokratna će iznositi jedan eur ako se kupi izvan autobusa odnosno 1,5 eura u autobusu. Jednodnevna će iznositi 3 eura, a trodnevna 7 eura.  Niža je i cijena mjesečnih pokaza i to 20 eura za radnički te 10 eura za đački i studentski odnosno umirovljenički. Autobusni će tako prometovati u gradskom  prijevozu na relacijama: Meterize- Vidici, Šibenik- Ražine, Autobusni kolodvor- Baldekin- Ražine- Rezalište Brodarica, Njivice Mandalina te Autobusni kolodvor – Zablaće i to je jedina linija koja neće doticati Baldekin jer će autobusi voziti po Vukovarskoj ulici. Novost je i da gradski autobusi neće više voziti magistralom – onaj za Brodaricu ide preko ražina,a onaj za Zablaće preko Mandaline i Podsolarskog. U perspektivi će biti promjena i u prigradskim linija a za one na kojima nema puno putnika, primjerice za Jadriju ili Goriš, predviđena je mogućnost uvođenja kombija koji bi stizali po pozivu građana. To bi bila novost u Hrvatskoj. Od prigradskih linija uvode se za sada samo dvije i to za Raslinu i Zaton te linija Autobusni kolodvor- Baldekin - Podi budući da u toj poduzetničkoj zoni radi sada oko 2 000 ljudi.

 
To su samo neke od novosti koje su se čule na današnjem predstavljanju   završnih rezultata „Studije organizacije i integracije javnog prijevoza u gradu Šibeniku“ koju je izradila konzultantska tvrtka “Ernst & Young savjetovanje d.o.o.“. Studija je naručena u sklopu projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ koji operativno provodi tvrtka  Gradski parking d.o.o. s Gradom Šibenikom kao partnerom. 
 
„U sklopu projekta već je sagrađen logistički centar i podzemna garaža na Poljani, nabavljeno je 11 novih niskopodnih autobusa te su opremljena autobusna stajališta. Konzultantska kuća „Ernst & Young savjetovanje d.o.o.“ još u svibnju izradila je prijedlog novih linija na užem gradskom području, a danas su predstavljene i linije za prigradska naselja te podjela javnog gradskog prijevoza na zone“, rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. 
Sadržaj studije predstavio je Mateo Uravić iz konzultantske kuće „Ernst & Young savjetovanje d.o.o. Istaknuo je kako su sva rješenja koja su navedena u toj studiji plod detaljnih analiza i izračuna te komparacija s gradovima sličnim Šibeniku poput Dubrovnika, Zadra i Pule. 
Istaknuo je kako je analiza potvrdila je gradski javni autobusni prijevoz do  sada bio loše organiziran. Autobusi su ukupno prometovali samo 4 sata s neredovitim dolascima i polascima te niskom kvalitetom usluga. Za razliku od drugih sličnih gradova Šibenik se ne može pohvaliti s brojem putnika koji se voze javnim gradskim prijevozom. Lani ih je bilo ukupno oko 600 000  dok ih je primjerice u Puli bilo oko 4 milijuna.  U Šibeniku je, kazao je, realno očekivati  da javni gradski prijevoz koristi oko 2,8 milijuna ljudi. 
U drugu zonu uključen je prvi prsten prigradskih naselja odnosno Dubrava, Zaton, Raslina, Tromilja, Žaborić, Grebaštica i Vrpolje dok će se u trećoj zoni nalaziti udaljenija prigradska naselja kao što su Perković, Vrsno, Goriš, Brnjica i Konjevrate. Na tim linijama za sada neće prometovati novi autobusi. Bit će uvedene samo dvije nove prigradske linije i to za Pode i Dubravu.
Operativni trošak održavanja novih linija u gradskom i prigradskom prijevozu bit će oko 12 milijuna kuna godišnje,a 70 posto tog novca morat će osigurati Grad Šibenik što je, kazao je,  Uravić, normalno. 
 U zonama 2 i 3 u kojima za sada nema promjena ni u vezi s cijenama karata  prema prigradskim naseljima prometovat će sljedeće linije:  Linija 101 autobusni kolodvor - Zaton - Raslina, linija 201 autobusni kolodvor - Jadrtovac - Žaborić - Grebaštica, linija 301 autobusni kolodvor - Dubrava - Danilo - Slivno – Perković – Sitno Donje, linija 501 autobusni kolodvor - Vrpolje- Boraja - Lepenica s varijantom 501A koja povezuje i Vrsno, linija 701 autobusni kolodvor – Lozovac s varijantom 701B koja povezuje i Konjevrate, te linija 801 autobusni kolodvor - Baldekin - Podi. Za udaljenija prigradska naselja s nižom razinom naseljenosti kao što su Jadrija, Danilo Kraljice, Brnjica i Goriš bit će organizirana usluga prijevoza na poziv, odnosno prijevoz kombi vozilima uz prethodnu najavu.
Konzultanti su napravili i nekoliko tarifnih modela za naplatu karata, a dogovorom između  Grada Šibenika i trgovačkog društva Gradski parking sljedeći model prihvaćen je kao optimalan.
Karte će biti podijeljene za vožnju u tri zone, bit će moguće kupiti jednokratnu kartu koja traje 90 minuta, dnevnu kartu i trodnevnu kartu. Za mjesečne pokaze postojat će samo jedna zona. S obzirom na to da Republika Hrvatska od nove godine ulazi u Eurozonu, cijene karata iskazane su u eurima.
Karta za jedno putovanje u prvoj zoni koštat će 1 euro, ukoliko se kupi na prodajnom mjestu ili preko aplikacije. Ako se bude kupovala kod vozača koštat će 1.5 euro. Dnevna karta koštat će 3 eura te trodnevna karta 7 eura.
Za drugu zonu cijena jednokratne karte bit će 1.5 euro, odnosno 2 eura ako se bude kupovala kod vozača. Dnevna karta će koštati 4.5 eura, a trodnevna 10.5 eura. 
Za treću zonu cijena jednokratne karte bit će 2 eura, odnosno 2.5 eura ako se bude kupovala kod vozača. Dnevna karta će koštati 6 eura, a trodnevna 14 eura.
Pretplatničke karte, odnosno pokazi vrijedit će za sve tri zone, a mjesečna cijena im je 20 eura. Povlaštene pretplatničke karte za učenike, studente i umirovljenike koštat će 10 eura mjesečno.
Dnevne, trodnevne i pretplatničke karte moći će se kupiti isključivo na prodajnim mjestima ili putem aplikacije.
Na glavnim pravcima, primjerice u ulici Stjepana Radića ili na tržnici, frekvencija dolaska autobusa na stanicu će biti će oko 4 do 6 puta na sat. Obavijest o dolasku autobusa bit će prikazivana na informativnim displayima na totemima koji su već postavljeni na gradskim autobusnim stajalištima, a kretanje autobusa moći će se pratiti i putem aplikacije koja je također izrađena u sklopu projekta.
Novi gradski prijevoz trebao bi građanima ponuditi znatno bolju uslugu od postojeće. 
Predložene cijene niže su od dosadašnjih cijena u Šibeniku, a šibenski javni gradski prijevoz prema ovom prijedlogu bit će  jedan od cjenovno najpovoljnijih gradskih prijevoza u državi. Prvih mjesec dana od početka prometovanja novih gradskih linija, javni gradski prijevoz bit će potpuno besplatan.
 Osim pripreme za uspostavu usluge javnog gradskog prijevoza, Studija organizacije i integracije javnog prijevoza u gradu Šibeniku služi i kao strateški dokument dugoročnog razvoja javnog gradskog prijevoza. U Studiji su izrađeni scenariji razvoja usluge koje će biti moguće implementirati s povećanjem broja operativnog osoblja i nabavkom novih vozila. Studijom je obuhvaćen izračun operativnih i investicijskih troškova te projekcija za razdoblje od idućih 25 godina. Ove projekcije uključuju i buduće troškove koji bi se trebali dogoditi kao rezultat razvoja javnog gradskog prijevoza.
Također, Studijom je predloženo ustrojstvo i operativni menadžment javnog gradskog prijevoza.  Gradski parking d.o.o. bit će  operater za svakodnevne prijevozne operacije, informiranje i prikupljanje podataka, dok će za tarifnu politiku, planiranje i upravljanje biti zadužen Grad Šibenik.
Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi Gradski parking d.o.o. u suradnji s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 HRK, od kojih se 73.801.381,09 HRK planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 HRK iz sredstava korisnika.
Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.