Sidebar Menu

Datum objave: 27. Kolovoz 2022

VELIKA AKCIJA USKOK -a / Akcija se provodi i u Šibensko - kninskoj županiji, među uhićenima su Šibenčanin Damir Škugor i njegov otac umirovljenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Istražitelji sumnjiče privedenu petorku da su oštetili INA-u za više stotina milijuna kuna tijekom protekle dvije godine, iskoristivši globalnu krizu i stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. a neslužbeno doznajemo da je uhićen i njegov otac.

Prema sumnjama istražitelja, sve malverzacije bile su isplanirane i dogovorene, a glavnu je ulogu imao Damir Škugor, direktor Sektora trgovine prirodnim plinom u INA-i, a neslužbeno doznajemo da je uhićen i njegov otac čiji su račun koristili u malverzacijama.

On je s tvrtkom OMS ulaganje, čiji su vlasnici njegov donedavni prvi susjed, inače, šef Hrvatske odvjetničke komore, Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić, zaključivao ugovore o prodaji plina, koji su u pogledu cijene bili izrazito povoljni za kupca, a više nego nepovoljni za INA-u.

U svemu je, sumnjaju istražitelji, sudjelovala i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Retkić.

Kupci, odnosno spomenuta tvrtka OMS ulaganje kupljeni je plin dalje prodavala po tržišnim uvjetima ostvarivši pritom enormnu zaradu. Iako još nema pouzdanih podataka o točnom iznosu štete, tereti ih se da su INA-u oštetili za više stotina milijuna kuna.

Tako zarađena sredstva, a tvrtka OMS ulaganje je samo u 2021. ostvarila brutto dobit od 144 milijuna kuna, međusobno su podijelili. Kako su zaključili istražitelji, Škugor nije od kupaca nagrađen mitom, nego je prema početnom dogovoru najveći dio "dobiti" završio na računima njegova oca, inače umirovljenika.

Navodno su upravo te milijunske uplate na račun fizičke osobe upalile "crvenu lampicu" kod Ureda za sprječavanje pranja novca, koji je o sumnjivim transakcijama izvijestio nadležne institucije

 

 

Velika akcija koji od jutros provode policija i USKOK provodi se i u Šibensko - kninskoj županiji.

Uhićeno je više osoba i pretresi se obavljaju u četiri županije.

INA je, sumnja se, u cijeloj priči oštećena za najmanje 100 milijuna kuna. Kako je 24 sata objavio, a Telegramu je neslužbeno potvrđeno isto, sumnja se da je osoba na visokoj poziciji u INA-i, odgovorna za ključne odluke firme, sklopila kupoprodajni ugovor s jednom hrvatskom tvrtkom i prodala joj plin po cijeni puno nižoj od tržišne.

Među privedenima su, kako se doznaje, direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor, njegov otac, vlasnici tvrtke OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore) i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije, a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca.USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Objavljeno ranije

Policija i USKOK krenuli su rano jutros u realizaciju još jedne velike akcije uhićenja.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista radi se o poslovima povezanim sa segmentom trgovine prirodnim plinom.

Uhićeno je nekoliko osoba na području Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije. Navodno se radi o kaznenim djelima zlouporabe i pranja novca na štetu INA-e.

Prema sumnjama istražitelja, INA je u tim nezakonitim radnjama oštećena za ogroman iznos. Navodno se radi o šteti većoj od 100 milijuna kuna

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.