Datum objave: 28. Kolovoz 2022

Umjesto nesposobne države i nezainteresirane lokalne vlasti, vrelo Cetine, to dragocjeno prirodno i vodno bogatstvo, zaštitili su ogorčeni građani.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Veliko vrilo, fantastično vrelo rijeke Cetine u općini Civljane u Šibensko – kninskoj županiji, to neprocjenjivo vrijedno prirodno i vodno bogatstvo, već godinama ugrožavaju – kupači. Taj spektakularni izvor pitke vode dubok gotovo 120 metara, počeo se ove godine pretvarati u plažu iako je još od 1972. godine zaštićen kao hidrološki spomenik prirode. Tamo su počeli dolaziti turisti i domaći ljudi da bi se okupali i da bi se na društvenim mrežama pohvalili kako su hrabri i odvažni ne razmišljajući ni i čemu drugom osim o online slavi i divljenju virtualnih prijatelja. Masovna pojava kupača na Velikom vrilu (vrelo Glavaš) izazvala je brojne ogorčene reakcije, ali ništa nije učinjeno da se ta pojava spriječi, da se izletnicima koji dolaze u taj skroviti kutak prirode neizmjerne ljepote i vrijednosti, da do znanja da to nije plaža. Nesposobna država na opomene, upozorenja pa i vapaje u pomoć da se vandalizam spriječi, nije poduzela ništa, a lokalna vlast, Šibensko – kninska županija, proglasila se je nenadležnom i lopticu prebacila na neke nedavno osnovane institucije čija je primarna zadaća – zaštita i očuvanje prirode.
Kada ni država ni lokalna vlast nisu poduzele baš ništa, učinili su to građani. Ivanka Čoga i
Goran Šimić, o svom su trošku izradili i postavili table na kojima piše da je Veliko vrilo izvor pitke vode i da je tu kupanje zabranjeno.

Ivanka Čoga na svojoj Facebook stranici objavila je apel te zamolila da ga se širi i prosljeđuje: Poštovani, zadnjih dana svjedočimo masovnoj devastaciji vrela rijeke Cetine (Veliko Vrilo). Kao što Vam je poznato, vrelo Cetine ne samo da je je hidrološki spomenik prirode nego i važan izvor pitke vode, i kao takav bi trebao / morao biti zaštićen. Stoga, kao savjestan građanin Republike Hrvatske, zahtijevam da se pristup Velikom Vrilu (osobito kupanje u istom!!!) maksimalno ograniči.

Veliko vrilo (Glavaš), izvor u općini Civljanama, u selu Cetini, kod zaseoka Milaši. Najveći je izvor rijeke Cetine od triju velikih izvora Vukovića vrilo, Batića vrilo i Veliko vrilo. Procjenjuje se da je dubina Velikog vrila tj. Glavaša 115 metara. Temperatura vode cijele je godine 8 Celzijevih stupnjeva. Dvije stijene unutar ovog izvora prirodan su ulaz u ponor krških dubina. Veliko vrilo je jezerski uzlazni izvor, što je osobina hrvatskih krških rijeka. Dimenzija vrela kao speleološkog objekta su 30 x 30 m, a dužine mu je 335 metara.

Iz kategorije: Vijesti