Datum objave: 28. Kolovoz 2022

USKOKOVA AKCIJA / Petero osumnjičenih oštetilo Inu za gotovo milijardu kuna, na računu umirovljenika iz Šibenika bilo je 500 milijuna kuna

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šteta koju su svojim malverzacijama prouzročili jučer uhićena petorka u akciji koju provodi USKOK puno je veća nego što se u početku mislilo. Penje se na gotovo milijardu kuna. Na njihovim računima koji su jučer blokirani je 800 milijuna kuna. Neslužebo se doznaje da je samo na računu umirovljenka iz Šibenika, oca glavnog aktera afere Damira Škugora, od kojeg je istraga krenula bilo 500 milijuna kuna. USKOK danas nastavlja pretres domova osumnjičenih.

U akciji koju su u jutarnjim satima pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Nakon uhićenja u Zagrebu, Šibeniku, Vinkovcima i na Hvaru istražitelji su krenuli u pretres domova i poslovnih prostora te prikupljanje dokaza. Među ostalim pretražen je i Škugorov ured u Ini te zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjak uhićenoga na Hvaru, piše Index.hr.

Potom su uslijedila ispitivanja u sjedištu Uskoka koji će danas objaviti hoće li protiv uhićenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje u nedjelju će biti dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.

Prema neslužbenim podacima osumnjičenici su izvlačili novac iz Ine preko tvrtke OMS Ulaganja osnovane 2019. Već u prvoj godini poslovanja ta je tvrtka navodno ostvarila prihode od preko 220 milijuna kuna.

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Preko tvrtke Plinara istočna Slavonija, koja je od ranije imala ugovor za kupnju plina od Ine po povoljnoj cijeni, OMS je navodno kupovao plin također ispod tržišne cijene i prodavao ga na svjetskom tržištu po stvarnim cijenama.

Tako zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku. Kako je Telegram doznao iz dobro upućenih izvora, na njegovom računu pronađeno je nešto manje od pola milijarde kuna.

Uskok je ne navodeći identitete izvijestio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

FOTO:Slavko Midzor ,Pixsell

Iz kategorije: Vijesti