Datum objave: 31. Kolovoz 2022

SHE FORCE: Žensko lice županijskog poduzetništva: Kako je Martina Markov, dr.sc biologije, spisateljica pretvorila hobi u poduzetničku ideju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Martina Markov,  doktorica biologije i poduzetnica koja je dugo radila u javnom sektoru prije nekoliko godina je svoj hobi te znanje i iskustvo iskoristila za pokretanje vlastitog poduzetničkog projekta, proizvodnje edukativnih sadržaja za djecu cilj kojih je upoznati djecu s prirodnim ljepotama i vrijednostima te razviti kod njih interes za prirodu i njezinu zaštitu. Vlasnica je  tvrtke Eco Edu Media i autorica Zelenih priča, a najpoznatiji joj je projekt  Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske . Taj novi dječji junak u kojeg su se zaljubili mali i veliki obišao je do sada 10 nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj.

“Počelo je kao zanimljiv hobi vezan uz moju struku, a postalo ozbiljnije kada sam odlučila napustiti siguran posao biologinje u Javnoj ustanovi NP Kornati te se baciti na nove izazove i postati poduzetnica”, počinje svoju priči Martina.

Marko je znatiželjni galeb koji kod škole u Murteru nalazi knjigu iz Prirode s fotografijama svih naših zaštićenih područja i odluči ih sve posjetiti. Kornate preskače jer misli da ih već dovoljno poznaje, kreće u Park prirode Telašćicu i tako redom…To je galeb klaukavac, a ta vrsta uistinu može posjetiti sve hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode. Pustolovni galeb obilazi stvarne lokalitete unutar parkova, susreće stanare koji tamo obitavaju… I tekstom i ilustracijama zelene priče prikazuju vrijednosti pojedinog zaštićenog područja i izrazito su edukativne, ali i zabavne. Vrlo maštovito ih ilustrira šibenska dizajnerica Ivana Grimani.
“Ja sam biologinja koja piše za djecu. Još kao dijete sam bila više tehnički tip koji je birao enciklopedije umjesto literature za djecu no iznenadila sam i samu sebe.
Kako sam odlučila pisati? Sasvim slučajno. Prije trinaest godina u dnevnom boravku mi je Uskršnje blagdane provela ozlijeđena glavata želva koja se na otoku Murteru nasukala na obali. Moj tada petogodišnji David ju je nazvao Leonardo po jednoj od Ninja kornjača, koje su mu u to vrijeme bile interesantne.To je za mene bilo sasvim dovoljno da poželim napisati Priču o Leonardu. Posložila sam radnju, a moja kolegica biologinja Sanja Drakulić ju je stilski obradila. Na isti način napisano je još nekoliko priča, no tada je to bio hobi jer sam bila zaposlena u javnom sektoru”, počinje svoju priču Martina koja je u poduzetničkim vodama od 2019. godine kada je napustila posao biologa – ekologa u JU NP Kornati.

Radeći u sektoru zaštite prirode zaključila je da nedostaje edukativnih sadržaja za djecu i željela je to promijeniti. Njezine priče govore o prirodnim vrijednostima i ranjivostima, važnosti prirode za ljude, priče o našim najvrjednijim dijelovima prirode – nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Svjesna je da je danas teško djecu zainteresirati za knjigu i čitanje pa s njima razvija interakciju na različite načine. Tako joj od ovog ljeta na radionicama pomaže maskota galeba Marka s kojim se djeca rado druže. Na temelju svojih zelenih priča razvila je cijelu paletu proizvoda od slikovnica, puzzli, memory igrica do tetovaža i majica.
“Želim djeci i odraslima približiti prirodu i povesti ih u naše parkove. Iskreno vjerujem da će ih zavoljeti kad ih upoznaju, a kad nešto voliš – čuvaš.Imam divnu urednicu, prof. dr. sc. Irellu Bogut s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku.Dorađene verzije šaljem i kolegama i prijateljima, velikima i malima, kako bi dobila potvrdu da je priča dinamična, cjelovita, zabavna… Kad je priča gotova, kreće se u ilustriranje koje, kao i tekst moraju zorno prikazivati park i njegove stanare” , objašnjava Martina.
Za sada se kao doktorica prirodnih znanosti dobro snalazi i u poduzetništvu i marketingu. To ne čudi jer je taj dar imala odavno, još kada je počinjala karijeru kao mlada biologinja i ekologinja. Ona je u Murteru 2005. godine osnovala udruga “Argonauta” koja i danas uspješno djeluje, a tada je bila među prvima koja se bavila ekologijom i koristila europske projekte.

“Sjećam se kako sam na početku bila entuzijastična. Ideja je super, reakcije su super, ali osim pisanja potrebno je odraditi još puno toga što mi je nepoznato i manje simpatično. Polako sam postajala svjesna da, ako želim pisati, u paketu stiže još puno toga manje poznatog – maloprodaja, veleprodaja, komisija. Učim svakodnevno, nekad iz literature, a nekad na vlastitim greškama.Za mene kao biologa kreativca, poduzetništvo sa svim svojim elementima je izazov. Posebno mi pomaže to što se trudim biti okružena pozitivnim i poduzetnim ljudima”, priznaje Martina koja dodaje da je dobra u onim poslovima koje voli i radi od srca. Njezin rad podupire Hrvatska turistička zajednica,a ove je godine dobila i subvencije iz proračuna Šibensko – kninske županije za troškove marketinga.
Unutar Pustolovina galeba Marka po parkovima Hrvatske dosad je za male čitatelje, djecu od 7 do 10 godina od 20 obrađeno ukupno deset područja – Telašćica, Vransko jezero, Krka, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenica, Sjeverni Velebit, Učka i Brijuni. Slikovnice su prevedene i na engleski jezik.

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti